Slovenija zaoštrava politiku azila, u zatvorima stotinjak organizatora ilegalnih migracija: Planira se ugradnja elektroničkih senzora ukopanih u zemlju za nadzor

Twitter

U slovenskim je zatvorima trenutno stotinjak uhvaćenih organizatora ilegalnih migracija, a sadašnja će vlada zaoštriti politiku prema tražiteljima azila jer se taj institut najčešće zlorabi, najavio je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Komentirajući na konferenciji za novinare subotnje privođenje 144 ilegalna migranta i dvojice organizatora, u pograničnom pojasu na zapadu države, od kojih su neki vraćeni iz Italije u suradnji s talijanskim organima, Aleš Hojs je kazao da će sadašnja vlada zaoštriti azilnu politiku, kako bi se spriječila zloporaba instituta međunarodne zaštite azilanata.

Hojs je iznio podatak da je u ovoj godini u Sloveniji do sada zabilježeno 10 do 11 tisuća ilegalnih prijelaza granice, ali da nakon privođenja samo petina od tog broja policiji izrazi namjeru traženja azila u Sloveniji, a i od takvih 70 posto napusti dom za azilante prije nego je postupak završen.

To, prema njegovim riječima, znači da najviše njih odluči da će se ponovo pokušati probiti do konačnih željenih destinacija na sjeveru ili zapadu Europe, a ne zatražiti azil u Sloveniji.



Budući da to pitanje nije riješeno ni novim prijedlogom migracijskog pakta Europske komisije, Slovenija će ubuduće vjerojatno tražiteljima azila zabraniti napuštanje azilnog centra dok traje postupak, a parlament će uskoro odlučivati o novom zakonu o strancima koji će strože definirati što je to pravo na azil, naveo je među ostalim Hojs.

Dodao je kako Slovenija u zadnje vrijeme zaoštrava kontrolu granice s Hrvatskom, s čijom je policijom suradnje slovenskih organa vrlo dobra jer se velika većina ilegalnih migranata temeljem bilateralnog dogovora izručuje Hrvatskoj.

No suradnja bi se, dodao je Hojs, mogla dodatno nadograditi tako da jedan dio za ilegalne migracije kritičnih sektora granice kontrolira slovenska, a drugi hrvatska policija, kako se snage na suzbijanju ilegalnih migracija ne bi podvajale, što bi bio racionalniji pristup.

Osim toga, slovenska policija uskoro će, uz snimanje granice dronom, čime nadzire granicu, po svoj prilici uvesti i praksu ugradnje elektroničkih senzora ukopanih u zemlju, na kritičnim sektorima granice, a pozitivno će odgovoriti i na talijanski prijedlog da se na granici s tom državom opet uvedu mješovite policijske ophodnje.

Ovisno od situacije, moguće je uvesti i zakonsko rješenje po kojemu bi se na granici aktivirale i snage pripadnika vojske s policijskim ovlastima, iznio je slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Komentari