Slovenija predstavlja plan o dodjeli statusa kandidata BiH: Ne smijemo zaboraviti proširenje na zapadni Balkan

Foto: Hina

Prilikom dodjele statusa kandidata Ukrajini Europska unija ne smije zaboraviti proširenje na zapadni Balkan, a posebice BiH, istaknula je u ponedjeljak slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon u Luxembourgu i najavila da će Slovenija predstaviti plan za davanje statusa kandidata BiH.

“Moramo učiniti sve da politika proširenja bude vjerodostojna, što znači da ne smijemo zaboraviti proširenje na zapadni Balkan”, rekla je Fajon u izjavi za slovenske medije po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova EU-a koji se održava u Luxembourgu.

“S obzirom na to da bi i sam proces proširenja mogao biti upitan, podržavamo sve napore EU-a za početak pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, ukidanje viza za Kosovo i dodjelu statusa kandidata BiH.”

Slovenija će na današnjem sastanku iznijeti inicijativu kako pomoći zemlji poput BiH davanjem statusa kandidata, kazala je.



Davanjem takvog statusa, u Bosni i Hercegovini bi se ohrabrile proeuropske snage, naveo je prošli tjedan u pismu predsjedniku Europskoga vijeća Charlesu Michelu slovenski predsjednik Borut Pahor.

Prema slovenskom prijedlogu, kako navode slovenski mediji, Bosna i Hercegovina bi dobila status kandidata za članstvo na samitu EU-a u četvrtak i petak u Bruxellesu.

Slovenski premijer Robert Golob je tijekom posjeta Bruxellesu ranije ovoga tjedan izjavio da će predložiti da se Bosni i Hercegovini dodjeli status kandidata, a prema tom prijedlogu, pristupni pregovori će početi onda kada BiH usvojiti zakone sadržane u političkom sporazumu koji su bosansko-hercegovačke političke stranke postigle na briselskim razgovorima prije tjedan dana, navodi slovenska novinska agencija STA.

To su Zakon o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću, Zakon o sudovima, Zakon o sprječavanju sukoba interesa i Zakon o javnoj nabavi.

Donošenjem ovih zakona omogućit će se otvaranje pregovaračkog poglavlja 23, koje pokriva pravdu i temeljna prava, te poglavlja 24 pod nazivom Pravda, sloboda i sigurnost.

Ostala pregovaračka poglavlja bila bi otvorena onda kad BiH ispuni kriterije iz briselskog sporazuma u području izbora i drugim relevantnim područjima, prenijela je STA.

 

Komentari