Slovenija: Pahor priziva jedinstvo, aktivisti prosvjede protiv vlade

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Slovenija u ponedjeljak obilježava državni praznik Otpora protiv okupatora i fašizma odnosno nastanak Osvobodilne fronte, koji ove godine protiče u znaku borbe protiv koronavirusa, ali i uz različite, pa i oprečne političke poruke.

“Danas slavimo drukčije nego obično, ali ništa manje ponosno, sjećajući se hrabrih ljudi koji su pružili otpor kad nam je bilo najteže, kako bi sačuvali i obranili svoj dom i nacionalni identitet”, naveo je u poslanici predsjednik države Borut Pahor, koji je položio vijenac na antifašistički spomenik u Ljubljani, dok uobičajene državne proslave zbog Covida-19 nije bilo.

Današnjim praznikom obilježava se osnivanje slovenske antifašističke organizacije, koju su slovenski komunisti osnovali 1941., još prije napada Hitlera na SSSR, koja je tijekom rata okupljala najširu frontu slovenskih antifašista u borbi protiv okupatora i njihovih domaćih suradnika.

Referirajući se na današnju borbu protiv koronavirusa i učinkovito djelovanje vlade, Pahor je kazao da je u aktualnoj krizi i njenim negativnim posljedicama u gospodarstvu, društvu te politici potrebno sačuvati nacionalno jedinstvo te surađivati s drugim narodima u okruženju.



“Danas nema rata u kojemu trebamo pobijediti drugi narod, ali i u sadašnjoj situaciji podijeljeni gubimo, a ujedinjeni pobjeđujemo, kao i onda kad smo se borili za opstanak naroda”, kazao je Pahor.

S druge strane, aktivističke skupine koje kritiziraju sadašnju koalicijsku vladu Janeza Janše, iskoristile su obilježavanje osnivanja Osvobodilne fronte za manje prosvjede protiv vlade u Ljubljani, Mariboru i nekim drugim mjestima, organizirane preko Facebook grupe “Otpor protiv slovenske vlade”.

Kako popodne prenose mediji, u Ljubljani se je na platou pred zgradom parlamenta okupilo oko 300 uglavnom mlađih ljudi, koji su, uzvikujući parole i s transparentima, optuživali vladu za represivnost i autoritarnost u provođenju epidemioloških mjera za suzbijanje koronavirusa. Optužbe su isticane i zbog navodnih zloupotreba, političkih intervencija i korupcije prilikom nabave medicinske opreme, što je postalo važna javna tema otkako je krajem prošlog tjedna o tome emitirana specijalna emisija na Slovenskoj televiziji.

Premijer Janez Janša najavio je da će već sutra u parlament uputiti detaljno izvješće o tome koliko je te opreme, koja je zdravstvenim i drugim ustanovama bila hitno potrebna, njegova vlada uspjela osigurati i tako spasiti živote, u situaciji kada je prijašnja vlada Marjana Šareca za sobom navodno ostavila “prazna skladišta”.

Prema najnovijoj anketi koju je objavila televizijska postaja POP-TV, Janšinu koalicijsku vladu podržava 45,6 posto građana, što je jednako razini potporu koju je imala odmah nakon što je 13. ožujka stupila na dužnost, ali se je sa 34,4 posto na 45,6 posto povećao postotak onih koji su izrijekom protiv sadašnje vlade.

POP TV i drugi mediji upozoravaju pritom da je anketa rađena početkom prošlog tjedna, prije emitiranja specijalne emisije o nepravilnostima u nabavi zaštitnih sredstava i opreme za epidemiju koronavirusa, na što je Janšina vlada, prema nekim informacijama, do sada potrošila skoro 200 milijuna eura.

Prema istoj anketi, Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) dobila bi, u slučaju novih izbora, najviše glasova birača, 19,3 posto, skoro dvostruko više od Liste Marjana Šareca (LMŠ), stranke bivšeg premijera koja je na drugom mjestu, ali uz zabilježeni pad rejtinga.
Slovenski mediji stoga ocjenjuju da je malo vjerojatan uspjeh inicijativa, poput one koju su pokrenuli Šarecova stranka i Socijalni demokrati (SD), a po kojima bi se u parlamentu glasovalo o povjerenju vladi ili interpelaciji protiv ministra gospodarstva Zdravka Počivalšeka, kojega najviše optužuju za “nered” u nabavi potrebnog materijala za borbu s epidemijom.

Komentari