Slovenija: liječnici presadili pluća pacijentu oboljelom od covida-19

Nikola Vilic / ilustracija

Slovenskim liječnicima uspjela je složena operacija presađivanja pluća mlađem pacijentu oboljelom od covida-19 kojemu su zbog te opasne bolesti bila otkazala pluća, objavio je u utorak ljubljanski Sveučilišni klinički centar (UKC).

Prema riječima predstojnika odjela za torakalnu kirurgiju te najuglednije slovenske zdravstvene ustanove Tomaža Štupnika, do uspješne transplantacije došlo je prije deset dana, a riječ je o prvom presađivanju pluća zbog posljedica covida-19.

Operativni zahvat kojim je spašen život 34-godišnjem muškarcu, nepušaču koji je prije zaraze novim koronavirusom bio zdrav, osim što je imao blagi oblik astme, trajao je deset sati, a pacijent se sada nalazi u centru za intenzivnu skrb i u stabilnom je stanju.

Inače, riječ je o već 16. operaciji presađivanja pluća u Sloveniji ove godine.



Muškarac se, kako su pojasnili liječnici u UKC-u, najprije od covida-19 liječio u jednoj od regionalnih bolnica, ali s obzirom da nije bilo pomaka u jednom je trenutku morao biti urgentno prebačen u Ljubljanu. Nakon mjesec dana dočekao je transplantaciju pluća.

Pacijenta sada po tumačenju njegovih liječnika čeka višemjesečna rehabilitacija jer mora ojačati snagu mišića koji su u mjesec i pol koliko je trajalo njegovo teško stanje izgubili većinu svoje snage.

Najprije mora ojačati snagu mišića važnih za disanje kako bi mogao disati samostalno, a onda i ostalih kako bi se mogao vratiti u normalan život, naveli su liječnici UKC-a koji su sudjelovali u operaciji.

Komentari