Slovenija je skinula Hrvatsku s liste zelenih zemalja, odluka vrijedi od subote

Cropix

Slovenija je Hrvatsku skinula s liste zelenih zemalja. Odluka vrijedi od subote kad će svi slovenski državljani koji se vraćaju iz Hrvatske morati policiji na granici objasniti put i potkrijepiti ga dokazom o prebivalištu, vlasništvu nekretnina ili plovila, kazao je danas poslijepodne glasnogovornik slovenske Vlade za Covid-19 Jelko Kacin.

“Zaraze su povezane sa zabavama, posjećivanjem diskoteka preko granice i proslavama koje se dokazano štetno, rekao je. Broj je u bolnicama već dvoznamenkast”, istaknuo je.

“Vlada će uvesti strogu kontrolu pri ulasku u Republiku Sloveniju iz Hrvatske i Mađarske”, najavio je Kacin. Vlada će osigurati da se putnicima na graničnima prijelazima uruči odluka o karanteni i oni će se morati odvesti izravno na adresu koja će biti na toj odluci, objasnio je.

Najavio je da se tri zemlje uklanjaju s tzv. zelene liste – Češka, Francuska i Hrvatska. Belgija i Nizozemska dodane su zelenoj listi.



“Slovenski državljani koji će se u subotu naći u ‘žutoj Hrvatskoj’ moći će se vratiti bez brige o karanteni, ali na granici će morati dokazati gdje su bili u Hrvatskoj”, rekao je Kacin, prenosi HRT.

Sloveniji je u zadnja 24 sata na koronavirus testirano 1198 osoba te je potvrđen 21 novi slučaj zaraze, osam više nego dan ranije, potvrdila je u četvrtak slovenska vlada. To je najveći broj dnevnih novih zaraza sve od 16. travnja kad je bilo 36 pozitivnih testova.

Trenutno je u Sloveniji hospitalizirano 9 bolesnika zbog Covida-19, što je jedan više nego prethodni dan, no nijedan među njima ne treba intenzivno liječenje. Ukupan broj potvrđenih zaraza od početka epidemije sa zadnjim se podacima povećao na 1634, dok broj umrlih među zaraženima i dalje ostaje 111 jer nije bilo novih smrtnih slučajeva među zaraženim osobama.

Broj aktivnih zaraza na 100.000 stanovnika u Sloveniji trenutno iznosi 5,9, a po kriterijima slovenskih epidemiologa za epidemiološki sigurnu državu vrijedi ona u kojoj nije više od deset novih zaraza na 100 tisuća stanovnika u razdoblju 14 dana. Zato je sadašnji trend povećanja broja dnevnih zaraza opasan jer bi Slovenija, ako se on nastavi, taj prag propisane epidemiološke sigurnosti mogla prijeći za manje od dva tjedna, navode slovenski mediji.

Komentari