SLOVENIJA ĆE ZASTUPATI HRVATSKU Plenković je prenio hrvatski glas u Europskom vijeću na Janeza Janšu

Twitter

Po prvi put otkad je Hrvatska članica Europske unije, pravo glasa i zastupanja Hrvatske tijekom sastanka Europskog vijeća bit će privremeno preneseno na drugoga.

Po prvi put otkad je Hrvatska članica Europske unije, pravo glasa i zastupanja Hrvatske tijekom sastanka Europskog vijeća bit će privremeno preneseno na drugoga jer premijer Andrej Plenković danas odlazi ranije, prije završetka summita, na sastanak s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom u Dubrovnik. Kako doznaje Večernji list, Plenković je odlučio pravo zastupanja Hrvatske prenijeti na slovenskog premijera Janeza Janšu.

U Europskom vijeću sjedi 27 šefova država ili vlada i, u slučaju spriječenosti nekoga od njih, njihovo mjesto ne mogu zauzeti nižerangirani dužnosnici te države. Pravo zastupanja i pravo glasa može biti privremeno preneseno samo na nekog drugog člana Europskog vijeća, dakle drugog premijera ili predsjednika države članice.

Ovaj sastanak Europskog vijeća – koji je počeo jučer, prekinut je noćas oko ponoći, i nastavlja se danas s predviđenim trajanjem do otprilike 13 sati – poseban je po velikom broju takvih delegiranja. Švedski premijer delegirao je švedsko pravo na premijerku Finske jer je on bio na sprovodu majke. Češki premijer prenio je svoje pravo na poljskog premijera jer je Čeh sinoć morao biti na predizbornom sučeljavanju u Pragu. A francuski predsjednik danas također ima nekog drugog posla u svojoj zemlji pa je francusko pravo privremeno prenio na njemačku kancelarku, piše Večernji list.



Premijer Plenković odlazi iz Bruxellesa prije 12 sati jer u 14 sati u Dubrovniku počinje sastanak s Pompeom.

Komentari