Slovenija će Hrvatsku staviti na ‘žuti popis’, evo što to znači

Ilustracija Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Glasnogovornik slovenske vlade za COVID-19 Jelko Kacin spomenuo je mogućnost da će Slovenija zbog pogoršanja epidemiološke situacije u našoj zemlji Hrvatsku možda maknuti s takozvane liste ‘zelenih’ zemalja, te je staviti na ‘žuti popis’.

Evo što to znači za Hrvatsku

Naime, ako je država uvrštena na žuti popis, državljani Slovenije koji se vraćaju iz Hrvatske, ili čak stranci s područja EU odnosno schengenskog područja koji imaju trajno ili privremeno boravište ili prebivalište, mogu u Sloveniju ući bez obvezne 14-dnevne karantene.

Drugim je osobama propisana obvezna 14-dnevna samoizolacija.

Slovenija svoje državljane neće odgovarati od putovanja u Hrvatsku

Slovenija svoje državljane neće odgovarati od putovanja u Hrvatsku, ali je uvrštenje Hrvatske na žutu listu svojevrsno upozorenje svim Slovencima koji su već u Hrvatskoj, iz nje se vraćaju ili kod nas žele ljetovati, naveo je danas Kacin.



Kacin je, onima koji se vraćaju, poručio da se obavezno jave svom liječniku ukoliko osjete bilo kakve simptome. Slovence, koji su trenutno u Hrvatskoj, upozorava da se pridržavaju epidemioloških mjera, naročito fizičke distance.

Režim prema Hrvatskoj tako je dosta blag. Državljanima onih zemalja koje su označene crvenom bojom, i Slovencima koji iz njih vraćaju, bez obzira na državljanstvo i prebivalište određuje karantena, prenosi Jutarnji list.

Komentari