Slovenija bilježi 1612 zaraza, 27 preminulih

Pixabay

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1612 novih zaraza koronavirusom, a od Covida-19 umrlo je još 27 ljudi, objavilo je u subotu ministarstvo zdravstva.

Provedeno je 6340 testova, pa udio potvrđenih zaraza u testiranoj populaciji iznosi 25,43 posto.

Broj potvrđenih infekcija od početka epidemije iznosi 44.270, od čega je trenutno aktivnih 22.979 slučajeva. Broj umrlih povećao se na 524, a broj zaraženih u zadnjih 14 dana na sto tisuća stanovnika na 1096.

U bolnicama je 1084 oboljelih, 27 više nego dan ranije, a od toga je na intenzivnom liječenju 178 pacijenata, četiri više nego dan ranije.



Kako je objavio znanstveni institut “Jožef Štefan” koji radi projekcije epidemiološkog stanja za vladu, iako je potvrđeno usporeno povećanje dnevnih zaraza, to još ne znači da je epidemija zaustavljena, no njen bi vrh ako se sadašnji trend održi mogao biti postignut za nekoliko dana.

Na oprez u prognozama upozorio je jučer ministar zdravstva Tomaž Gantar, rekavši da Slovenija još nije nu sigurnoj zoni i da je broj hospitalizacija i dalje u porastu.

“Hodamo po vrlo tankom ledu i stanje bi se opet moglo vrlo brzo pogoršati, zato ne možemo biti mirni”, kazao je Gantar za Slovenski radio.

Po njegovim riječima je postotak pozitivnih testova zadnjih dana znatno manji nego ranije, ali je broj novih zaraza i dalje velik, a i reprodukcijski broj širenja epidemije još je uvijek viši od jedan.

“Još nismo na sigurnom i morat ćemo nastaviti djelovati idućih dana i tjedana, vjerojatno i mjeseci. Sadašnja situacija ne upućuje na to da bismo mogli govoriti o popuštanju mjera i relaksaciji”, dodao je.

Komentari