Slovenija: 10 novooboljelih, vlada razmatra ublažavanje mjere ograničenja kretanja

Twitter

U Sloveniji je u zadnja 24 sata 10 novih slučajeva oboljelih od Covida-19, objavila je u srijedu slovenska vlada koja postupno ublažava mjere uvedene zbog pandemije koronavirusom te će danas razmotriti i onu koja se odnosi na smanjenje ograničenja kretanja.

Provedeno je novih 1317 testiranja, a još tri zaražene osobe su preminule, objavila je slovenska vlada.

Broj hospitaliziranih bolesnika smanjen je na dnevnoj bazi za 5 i sada su u bolnicama 73 osobe, od čega 25 na intenzivnoj njezi, što je jedan više nego prethodnog dana.

Do sada je u Sloveniji napravljeno 51.607 testiranja na koronavirus, a potvrđen je bio kod ukupno 1418 osoba. Među zaraženima je 627 muškaraca i 791 žena, a do sada je umrlo 89 osoba.



Zbog povoljne epidemiološke situacije slovenska vlada od danas je ponovo dopustila rad knjižnica, muzeja i galerija te više uslužnih djelatnosti, a od ponedjeljka će biti dopušten i rad u ugostiteljstvu, ali samo u prostorima lokala na otvorenome, na terasama i vrtovima.

Vlada će danas raspravljati i o mogućnosti smanjivanja ograničenja kretanja zbog epidemije budući da je još uvijek na snazi odluka kojom se zabranjuje napuštanje općinskih granica, osim na posao i s posla i u nekim drugim izuzetnim slučajevima, potvrdio je u srijedu na konferenciji za novinare glasnogovornik vlade za koronakrizu Jelko Kacin.

Kako je pojasnio do te će odluke doći nakon konzultacija s epidemiolozima, a ne zna se hoće li mjere popuštanja stupiti na snagu ovog tjedna ili poslije prvosvibanjskih praznika.

Kacin je rekao da bi ublažavanje strogog režima boravka u mjestima prebivanja moglo biti postupno odnosno da se najprije dopusti kretanje unutar jedinica državnih uprava, kojih je skoro četiri puta manje nego općina, a moglo bi se dopustiti i kretanje u okviru regija.

Što se tiče otvaranja vrtića i škola, vlada o tome još nije dobila mišljenje nadležnih epidemiologa, ali ministarstvo obrazovanja priprema sve za eventualno otvaranje školstva, za što se treba dobro pripremiti, kazao je Kacin, dodavši kako je za početak rada škola potrebno prihvatiti model održavanja nastave.

Maturalni ispiti svakako će se održati i traži se način da se maturanti vrate u obrazovni sustav radi priprema za maturu, ali još nije poznato hoće li se to provesti on-line ili njihovom fizičkom prisutnošću u obrazovnim ustanovama.

Što se tiče današnjeg otvaranja nekih kulturnih ustanova poput knjižnica i muzeja, Kacin je upozorio na potrebu održavanja socijalne distance i drugih mjera zaštite, posebno kada je riječ o vraćanju posuđenih knjiga.

U ponedjeljak se, prema najavi Slovenske biskupske konferencije – SŠK, otvaraju crkve i za sudjelovanje vjernika u misama, što nije bilo moguće tijekom dosadašnjeg trajanja epidemije.

Komentari