Slovačka u borbi sa širenje koronavirusa zabranjuje okupljanja više od šest ljudi

profimedia

Slovačka vlada od utorka zabranjuje okupljanje više od šestero ljudi iz različitih kućanstava zbog naglog širenja zaraze koronavirusom.

Odluka je nastavak na niz mjera protiv širenja koronavirusa najavljenih u nedjelju. Restorani će od četvrtka moći samo dostavljati hranu, a zatvaraju se bazeni, saune i teretane.

Mjere su izazvale sukob u vladajućoj koaliciji između populističkog i konzervativnog premijera Igora Matoviča i ministra gospodarstva Richarda Sulika koji je ranije napustio sastanak nacionalnog kriznog tima o novim mjerama.

Sulik iz neoliberalne Stranke slobode i solidarnosti kritizirao je vladin odgovor na društvenim mrežama. Rekao je da će mjere naštetiti slovačkom gospodarstvu i da se njihovo uvođenje neće moći opravdati.



Podaci ministarstva zdravstva pokazuju da su najveća žarišta na vjenčanjima i obiteljskim proslava, a nema pouzdanih podataka o mogućoj zarazi na radnim mjestima ili u restoranima.

Premijer je napao Sulika u ponedjeljak i rekao da su njegove primjedbe “neodgovorna sabotaža izvanrednih i nužnih mjera” te da njegova stranka treba “boljeg vođu”.

Komentari