Slobo Marić, stražar Armije BiH, osuđen za premlaćivanje zarobljenog vojnika HVO-a

ilustracija, screenshot

Županijski sud u Mostaru osudio je na godinu i pol dana zatvora bivšeg pripadnika bošnjačke Armije BiH zbog premlaćivanja i zlostavljanja zarobljenog pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) tijekom rata u logoru koji je Armija BiH držala u središtu Mostara.

Kako je u utorak izvijestio sud, bivši vođa smjene stražara u logoru Armije BiH u IV. Osnovnoj školi u Mostaru Slobo Marić proglašen je krivim za ratne zločine te je nepravomoćno osuđen na godinu i pol dana zatvora zbog počinjenih ratnih zločina.

Marića je županijsko tužiteljstvo teretilo da je za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane u više navrata izvodio ratnog zarobljenika, te dopuštao da ga stražari u logoru i vojnici snažno udaraju nogama i drugim predmetima, zbog čega je trpio snažne tjelesne i duševne boli.

Time je postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije  koje zabranjuju da se prema ratnih zarobljenicima nečovječno postupa.



Bivši vođa stražara Armije BiH Slobo Marić više je od dvadeset godina boravio u Sjedinjenim Državama sve do trenutka dok ga tamošnje vlasti nisu protjerale u BiH.

U priopćenju iz Županijskoga suda hercegovačko-neretvanske županije navodi se da je u logoru Armije BiH u prostorijama IV. Osnovne škole bilo zatvoreno oko 100 pripadnika HVO-a u razdoblju od 30. lipnja do 10. srpnja 1993. godine.

Komentari