Slijedi povlačenje vojnika iz Afganistana? Ministri vanjskih poslova NATO-a danas razgovaraju o reformama

NATO

Ministri vanjskih poslova 30 članica NATO-a u utorak će prvi put razgovarati o novom izvješću koje sadrži niz reformskih ideja, osmišljenih nakon što su neke članice dovele u pitanje svrhu Sjevernoatlantskog saveza.

U otprilike 140 konkretnih prijedloga navedeni su, između ostalog, načini za jačanje uloge NATO-a kao savjetodavne platforme i sprječavanje veta na zajednička djelovanja, piše dpa.

To je uslijedilo pošto su neki saveznici neugodno iznenadili druge u pitanju ključnih odluka o sigurnosti, poput upada Turske u sjevernu Siriju prošle godine.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je NATO u stanju “moždane smrti” prošle godine.



S obzirom na reakcije članica NATO-a na prijedloge, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg “iznijet će moje preporuke liderima NATO-a na sastanku sljedeće godine”, rekao je Macron novinarima u ponedjeljak.

Ministri vanjskih poslova raspravit će na dvodnevnom sastanku misiju NATO-a u Afganistanu, nakon što su Sjedinjene Države objavile da je neizbježno daljnje smanjenje broja vojnika.

Snage NATO-a smještene su u Afganistanu gotovo 20 godina, još od američke invazije koja je izazvana napadima 11. rujna.

Mirovni pregovori s talibanima se nastavljaju, a NATO razmatra budućnost svoje misije za obuku ondje, uključujući hoće li i kada povući svoje vojnike.

Stoltenberg je u ponedjeljak rekao da je to “teška odluka” koja će se donijeti na sastanku ministara obrane NATO-a u veljači.

Šef saveza upozorio je više puta da ne treba žrtvovati sigurnosne dobitke koji su ondje ostvareni prebrzim povlačenjem.

Kina se nada da će NATO izabrati pozitivan pogled na Kinu i spremna je za dijalog sa savezom, rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying u utorak, piše Reuters.

Komentari