Slab odaziv na izborima u Italiji na kojima se očekuje pobjeda desnice

Ilustracija: Pixabay

Italija je zabilježila slab odaziv birača do podneva u nedjelju, a predviđa se da će desničarske stranke u zemlji pobijediti na parlamentarnim izborima koji su uslijedili nakon pada vlade koju je vodio Mario Draghi.

Birališta su otvorena od sedam sati, a samo 19 posto građana s pravom glasa izašlo je na izbore do podneva pa se očekuje novi povijesno nizak odaziv Talijana.

Izlaznost do podneva niža je nego 2018. godine kad je Italija zabilježila najslabiji odaziv birača od Drugog svjetskog rata. Tada je na izbore ukupno izašlo 73 posto birača, prema podacima ministarstva unutarnjih poslova u Rimu.

Stručnjaci predviđaju da bi izlaznost na ovim izborima mogla biti ispod 70 posto.



Oko 51,5 milijuna ljudi ima pravo glasa na parlamentarnim izborima, a birališta se zatvaraju u 23 sata.

Očekuje se da će desničarski savez predvođen Giorgiom Meloni i njezinom nacionalističkom strankom Braća Italije pobijediti na izborima i osvojiti apsolutnu većinu, pokazuju ankete. Meloni bi mogla postati prva talijanska premijerka.

U bloku su još desničarska populistička Liga Mattea Salvinija i konzervativna Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija.

Izlazne ankete bit će objavljene u 23 sata kad se zatvaraju birališta, dok bi se prvi preliminarni službeni rezultati trebali objaviti tijekom noći.

 

Komentari