Skoro tisuću ilegalnih migranata kod Bihaća štrajkaju glađu i ne žele u šatore

Stotine ileganih migranata koji već danima borave na otvorenome u okolici Bihaća sada štrajkaju glađu i odbijaju prihvatiti privremeni smještaj u šatorima koje je postavila vojska, prenijeli su u subotu lokalni mediji u BiH.

Pripadnici oružanih snaga BiH u petak su na području sela Lipa u blizini ranije devastiranog prihvatnog centra postavili desetak velikih šatora koji su trebali poslužiti kao privremeno sklonište za oko 900 ilegalnih migranata, no oni u njih nisu ušli a započeli su i prosvjede tražeći da im se osiguraju bolju uvjeti smještaja.

Zbog toga od petka odbijaju primiti i hranu koju im je dostavio Crveni križ.

“Odbili su hranu i danas. Nije dobro stanje s obzirom na to da odbijaju jesti. Pola njih želi jesti a ostali im ne dopuštaju (prijeteći kako će) u protivnom će doći do sukoba. Mi smo vratili hranu natrag”, rekao je Salem Midžić iz bihaćkog ureda Crvenog križa, a prenosi portal Faktor.



Vlasti Bihaća i Unsko-sanske županije odlučno su odbile zahtjeve Vijeća ministara BiH da se migrantima s područja Lipe dopusti privremeni boravak u krugu tvornice Bira u Bihaću gdje je ranije bio prihvatni centar koji je zatvoren u rujnu.

Privremeni kamp u selu Lipa udaljenom dvadesetak kilometara od Bihaća koji je tada uspostavljen kao alternativno rješenje morao je biti rasformiran a šatori uklonjeni kako bi se tamo dopremili kontejneri prikladni za smještaj ljudi u zimskim uvjetima.

Prema sadašnjim planovima, opremanje i uređenje kampa Lipa trebalo bi biti okončano do kraja ožujka no za sada nema rješenja za smještaj više od tisuću osoba koje bi tamo trebale boraviti.

Komentari