Sjeverna Koreja smaknula ljude, zatvara se Pyongyang! Kim poduzima iracionalne mjere zbog pandemije

kremlin

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un naredio je pogubljenje najmanje dvije osobe, zabranio ribolov i zatvorio glavni grad Pyongyang kao dio mahnitih napora da se zaštiti od koronavirusa i njegove ekonomske štete, izvijestila je špijunska agencija Južne Koreje (NIS) u petak na sastanku s predstavnicima zakonodavnog tijela. 

Kimova vlada također je naredila diplomatima svojim diplomatima u inozemstvu da se suzdrže od bilo kakvih radnji koje bi mogle isprovocirati Sjedinjene Države zbog navodne zabrinutosti oko očekivanog pristupa novoizabranog predsjednika Joea Bidena prema Sjevernoj Koreji, priopćili su članovi južnokorejskog parlamenta nakon što su prisustvovali  brifingu Nacionalne obavještajne službe.

Jedan od zastupnika, Ha Tae-keung, citirao je NIS koji tvrdi da Kim pokazuje “pretjeranu ljutnju” i poduzima “iracionalne mjere” zbog pandemije i njezinog ekonomskog utjecaja. Dodao je kako je NIS parlamentarcima rekao da je Sjeverna Koreja prošlog mjeseca u Pyongyangu pogubila utjecajnog financijaša nakon što je proglašen odgovornim za pad tečaja. Citirao je navode NIS-a da je Sjeverna Koreja u kolovozu također pogubila ključnog dužnosnika zbog kršenja vladinih propisa koji ograničavaju robu uvezenu iz inozemstva.

Sjeverna Koreja nedavno je stavila Pyongyang i sjevernu provinciju Jagang pod blokadu zbog koronavirusa. Ranije ovog mjeseca lockdown je uveden u drugim područjima u kojima je pronađena neovlaštena roba i strane valute, navodi zastupnik Ha, prenosi APnews.



Sjeverna Koreja tvrdila je da na svom tlu nije pronašla niti jedan slučaj koronavirusa, što su vanjski stručnjaci osporili, iako kaže da ulaže sve napore kako bi spriječila širenje virusa. Velika epidemija mogla bi imati strašne posljedice jer je njihov zdravstveni sustav i dalje osakaćen i pati od kroničnog nedostatka medicinske opreme.

Komentari