KIM JONG-UN OSTVARIO PRIJETNJU Sjeverna koreja digla u zrak zgradu međukorejskog ureda za vezu

screenshot

Sjeverna Koreja raznijela je i uništila međukorejeski ured za vezu u svom pograničnom gradu Kaesongu u utorak, objavio je Seul o sjevernom susjedu koji je najavljivao odmazdu na kampanju propagandnih letaka iz Južne Koreje.

“Sjeverna Koreja raznijela je ured za vezu u Kaesongu u 14.49 sati (8.49 sati po srednjoeuropskom vremenu)”, obavio je glasnogovornik ministarstva za međukorejske odnose.

Južnokorejski mediji koji su prenijeli priopćenje javljaju da se eksplozija čula i dim izdizao iznad Kaesonga.



Vojni izvor iz Seula rekao je Reutersu da su dan ranije uočili znakove koji su upućivali na uklanjanje ureda te da su južnookrejski vojni dužnosnici pratili eksploziju putem snimaka.

Napetosti između dviju država rastu otkad su južnokorejski aktivisti i prebjezi iz Sjeverne Koreje navodno poslali oko 50 tisuća letaka u komunističku državu kojima kritiziraju vođu Kim Jong-una i kršenje ljudskih prava u toj izoliranoj komunističkoj zemlji.

Takvim kampanjama u pravilu poziva se stanovnike Sjeverne Koreje da svrgnu svoju vladu.

U subotu su sjevernokorejski mediji prenijeli da je Kim Yo Jong, neslužbena savjetnica sjevernokorejskog čelnika, inače njegova mlađa sestra za koju se već spekulira da bi mogla biti drugi vođa dinastije, zaprijetila osvetom.

“Na temelju ovlasti koje mi je dao vrhovni vođa, naša stranka i država, dala sam naputak uredu zaduženom za odnose s neprijateljem da odlučno provede iduću akciju”, rekla je Kim pa najavila da će “se ubrzo vidjeti tragična scena potpunog raspada beskorisnog sjevernokorejskog ureda za vezu”.

Sjeverne Koreja prošli tjedan prekinula je dio izravnih telefonskih veza sa Seulom te poručila da će prekinuti svaki kontakt, ako Južna Koreja ne spriječi južnokorejske prebjege u slanju letaka i drugih materijala preko granice.

Međukorejski ured za vezu uspostavljen je 2018. u sklopu projekata za smanjivanje napetosti između dviju zemalja koje su ratovale 50-ih godina i imaju najtvrđe čuvanu međudržavnu granicu.

U vrijeme dobrih odnosa deseci dužnosnika iz obiju Koreja radili su u zgradi tako što su Južnokorejci svakog tjedna putovali u Sjevernu Koreju.

Ured je zatvoren od siječnja u strahu od širenja koronavirusa.

Ranije u utorak, sjevernokorejski mediji citirali su vojni izvor koji je rekao da razmatraju “akcijski plan”  ulaska u zone demilitarizirane u sklopu međukorejskog sporazuma iz 2018. te da žele “prvu crtu pretvoriti u tvrđavu!”

“Naša će vojska brzo i temeljito provesti odluke naše stranke i vlade”, priopćila je Narodna vojska, kako je prenijela državna novinska agencija KCNA.

Sporazum iz 2018. i frustracija zbog zastoja nuklearnih pregovora sa SAD-om

Ministarstvo obrane iz Seula pozvalo je Pjongjang da se drži sporazuma iz 2018. kojim se obje vojske obvezuju “na prekid svih neprijateljskih radnji”.

“Ozbiljno pratimo situaciju”, rekla je glasnogovornica južnokorejskog ministarstva obrane.  “Naši su vojnici u stanju pripravnosti kako bi mogli odgovoriti na svaku situaciju”, kazala je Choi Hyun-soo.

Nekoliko udruga koje okupljaju sjevernkorejske prebjege redovito u svoju domovinu šalju balonima ili u bocama niz rijeku propagandne letke, zatim hranu, novac,  mini radijske prijemnike te USB stickove s podacima i novostima iz Južne Koreje.

Južna Koreja planira poduzeti zakonitu akciju protiv dviju takvih skupina sjvernokorejskih prebjega uz obrazloženje da oni svojim akcijama raspiruju napetosti, prijete stanovništvu pograničnih zona te izazivaju štetu za okoliš.

Skupine odgovaraju da takve kampanje planiraju nastaviti ovaj tjedan.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in u ponedjeljak je hitno pozvao Pjongjang da se drži mirovnih sporazuma koje je dogovorio sa Kim Jong-unom te da se vrati dijalogu.

Pojedini stručnjaci procjenjuju da Pjongjang želi izazvati krizu sa Seulom sada kada su pregovori s Washingtonom o nuklearnom programu na mrtvoj točki, prenosi agencija AFP.

Korejski rat od 1950. do 1953. završen je primirjem, no mirovni sporazum nije potpisan što znači da su dvije susjedne zemlje tehnički u ratu.

NA KORAK OD RATA? Sjeverna Koreja opet prijeti: Poslat ćemo vojsku u demilitariziranu zonu

Komentari