Sjedinjenje Američke Države odbacuju mogućnost podjele Cipra

Izvor: Wikimedia commons

Sjedinjene Države odbacuju bilo kakvo rješenje za Cipar koje bi uključivalo dvije države, što je ovih dana predložio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Upitana tijekom parlamentarnog saslušanja o tome odbacuje li američka administracija takvu opciju, treća osoba američke diplomacije Victoria Nuland je rekla: “Da, apsolutno”, javlja HRT.

“Mišljenja smo da samo proces koji bi vodili Ciprani, obje zone i obje zajednice, može donijeti mir i stabilnost na Cipru”, rekla je američka podtajnica za politička pitanja.

Tijekom posjeta u utorak sjevernom, turskom dijelu Cipra turski predsjednik Erdogan rekao je da “nikakav napredak u pregovorima se ne može napraviti ako se ne prihvati da postoje dva naroda i dvije države” na otoku.



Otok je podijeljen između Republike Cipar, članice Europske unije, koja ima vlast na južnom dijelu otoka, i samoproglašene Turske Republike Sjeverni Cipar, proglašene 1983., koju jedino priznaje Turska.

Turski predsjednik je također proglasio nastavak ponovnog otvaranja Varoše, fantomskog grada simbola podjela na ovom mediteranskom otoku.

Pregovori o sudbini otoka u zastoju su od 2017. U travnju je pokušaj ponovnog pokretanja razgovora u organizaciji UN-a, koji nadgleda tampon zonu između dva dijela otoka, završio neuspjehom.

Komentari