Sjedinjene Države uvele sankcije tužiteljici koja želi istražiti je li američka vojska činila ratne zločine u Afganistanu

Twitter

Međunarodni kazneni sud (ICC) osudio je u srijedu “neviđene” i “neprihvatljive” američke sankcije koje je Washington u srijedu uveo tužiteljici suda Fatou Bensoudi koja želi istražiti je li američka vojska činila ratne zločine u Afganistanu.

“ICC osuđuje gospodarske sankcije koje su Sjedinjene Države danas nešto ranije uvele tužiteljici suda i članu njezina ureda”, piše u priopćenju suda kojemu je sjedište u Den Haagu.

“Ovakav čin prisile uperen protiv međunarodne pravosudne ustanove i njezinih dužnosnika još nije viđen i ozbiljan je napad na ovaj sud, na sustav međunarodnog kaznenog pravosuđa i na vladavinu prava općenito”, dodaje ICC.

Američki državni tajnik Mike Pompeo izvijestio je da je SAD na crnu listu stavio tužiteljicu Fatou Bensoudu i Phakisa Mochochoka, pročelnika odjela za nadležnost, komplementarnost i suradnju suda. Njihova eventualna imovina u SAD-u bit će blokirana i onemogućen pristup američkom financijskom sustavu.



ICC je u ožujku donio odluku da će odobriti pokretanje istrage za ratni zločin i zločin protiv čovječnosti u Afganistanu.

Donald Trump je u lipnju odobrio gospodarske sankcije ne bi li odvratio sud da goni američke vojnike zbog njihove umiješanosti u afganistanski sukob.

Istraga koju želi provesti tužiteljica Bensouda bavila bi se potencijalnim zločinima američke vojske u Afganistanu. Usto postoje optužbe protiv CIA-e za zlostavljanje.

“Odlučno odbijam ove neviđene i neprihvatljive mjere protiv međunarodne organizacije utemeljene na ugovorima”, rekao je predsjednik Skupštine zemalja članica suda, sudac O-Gon Kwon.

Američke sankcije “samo će oslabiti naše zajedničke napore u borbi protiv nekažnjavanja masovnih zločina”, dodao je, najavivši uskoro sastanak svog ureda na kojemu će “proučiti mjere”.

Komentari