Sjedinjene Države pozvale Sjevernu Koreju na pregovore za potpunu denuklearizaciju

Visoki dužnosnik američke administracije u subotu ocijenio je u subotu “razočaravajućim” sjevernokorejsko predstavljanje nove interkontinentalne balističke rakete te je pozvao na pregovore u svrhu postizanja potpune denuklearizacije.

Analitičari su rekli da će raketa, koja je pokazana na transportnom vozilu s 11 osovina, biti jedna od najvećih interkontinentalnih balističkih projektila na svijetu, ako oružje postane operativno.

“Razočaravajuće je vidjeti da Sjeverna Koreja i dalje stavlja zabranjeni nuklearni program i program balističkih projektila ispred rada prema boljoj budućnosti za narod Sjeverne Koreje”, navodi američki dužnosnik.

“SAD poziva Sjevernu Koreju da se uključi u održive i sadržajne pregovore kako bi se postignula potpuna denuklearizacija”, dodaje se.



Sjeverna je Koreja pokazala prethodno neviđene projektile na vojnoj paradi u subotu.

Prvi put u posljednje dvije godine Sjeverna Koreja je pokazala projektile dugog dometa na vojnoj paradi.

Na paradi je predstavljen i Hwasong-15, projektil najvećeg dometa ikad testiran u Sjevernoj Koreji i, čini se, novi balistički projektil koji se ispaljuje iz podmornice.

Uoči parade, kojom je obilježeno 75. godina od osnivanja vladajuće Radničke partije, južnokorejski i američki dužnosnici rekli su da bi Kim Jong Un mogao iskoristiti događaj za predstavljanje novog “strateškog oružja” koje je obećao ranije ove godine.

Balistički su projektili sada po prvi puta predstavljeni na vojnoj paradi od kada se Kim počeo susretati s američkim vođama, uključujući američkog predsjednika Donalda Trumpa 2018.

“Nastavit ćemo graditi našu obrambenu silu i sredstva za odvraćanje od rata”, rekao je Kim, istaknuvši da vojna sila neće biti iskorištena preventivno.

Nije se izravno referirao na SAD ili razgovore o denuklearizaciji.

Komentari