Sjedinjene Države biraju novog predsjednika

Twitter

Sjedinjene Američke Države danas biraju novoga predsjednika.

Glavni kandidati su dosadašnji predsjednik Donald Trump, republikanski kandidat, i Joe Biden, demokratski kandidat.

Donald Trump: Od reality zvijezde do predsjednika SAD-a

Američki predsjednik Donald Trump ispisao je neobično poglavlje u povijesti Sjedinjenih Država gazeći norme, provocirajući i neumorno tvitajući.

Izabran na valu gnjeva i podjela među Amerikancima, on ih je za vrijeme svojeg mandata još produbio.



U četiri godine, Amerikanci su, neki oduševljeno, neki zapanjeno ili sa zebnjom, pratili show predsjednika koji nije imao nikakvih obzira.

Mandat obilježen skandalima

Skretanje u krajnost autoritarnosti i gospodarski krah koje su neki najavljivali 8. studenoga 2016., kada je na veliko iznenađenje izabran, nisu se dogodili.

Američke institucije, često loše vođene, pokazale su svoju otpornost i mnogobrojni pokazatelji, poput rasta zaposlenosti, bili su prije razornih posljedica koronavirusa kontinuirano dobri.

Ali u mandatu prepunom skandala, koji je u očitoj opreci s onim njegova demokratskog prethodnika Baracka Obame, on je degradirao predsjedničku dužnost, napadao suce, zastupnike i dužnosnike i potpirivao rasne napetosti.

Izvan granica, loše se odnosio prema američkim saveznicima, pokazao je zabrinjavajuću fasciniranost autoritarnim vođama, od Vladimira Putina do Kim Jong Una, i zadao je težak udarac borbi s klimatskim promjenama.

Joe Biden: Politički veteran u trećem pokušaju da postane predsjednik

Demokrat Joe Biden dobit će na predsjedničkim izborima u utorak konačnu ocjenu života u cijelosti posvećena politici.

Nakon obiteljskih tragedija, dva neuspjela pokušaja da osvoji Bijelu kuću i predizborne kampanje koju je poremetila pandemija, politički veteran nada se da je, sa svojih 77 godina, uvjerio Amerikance da je upravo on osoba koja će ih ujediniti nakon Donalda Trumpa.

Po nekima prestar, drugima previše u centru, Biden je prvo doživio tri bolna poraza u Iowi, New Hamspshireu i Nevadi, da bi potom osvojio veliku većinu u Južnoj Karolini zahvaljujući afroameričkim glasovima, koji su neophodni za svakog demokrata koji želi u Bijelu kuću.

Na krilima te pobjede, nizao dalje je jednu za drugom, brzo dobio potporu drugih umjerenih kandidata i potom pobijedio velikog suparnika, samoproglašenog socijalista Bernieja Sandersa.

Suprotno od teške i duge bitke 2016. između Sandersa i Hillary Clinton, Biden je uspio brzo okupiti lijevo krilo stranke, vođeno istim ciljem: pobijediti Donalda Trumpa.

Premda se Biden natječe, po riječima Baracka Obame, „s najprogresivnijim programom” u povijesti američkih predsjedničkih izbora, neki na ljevici smatraju ga preslabim. I gunđaju kada govori da će obnoviti dijalog s republikancima.

Nisam zlopamtilo

Bidenu je ovo treći pokušaj da postane predsjednik, nakon neuspjeha na demokratskim predizborima 1988. i 2008.

Senator više od 35 godina (1973.-2009.), potom potpredsjednik od 2009. do 2017., Biden je desetljećima dio vošingtonskog establišmenta.

 

Komentari