SITUACIJA JE VIŠE NEGO OZBILJNA! Rusija i Litva zakačile se oko željeznice, nova diplomatska napetost dolijeva ulje na vatru

Foto: Guliver

Litavska odluka o blokadi željezničkog prometa između Rusije i enklave Kalinjingrad na Baltičkom moru je “ilegalna” je, optužio je u ponedjeljak Kremlj.

“Odluka je zaista bez presedana i štetna je za sve”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u ponedjeljak, u komentarima novinskoj agenciji Interfax.

Naglasio je da se time samo pogoršavaju pogreške Europske unije počinjene sankcijama prema Moskvi ove godine i nazvao je situaciju “više nego ozbiljnom”.

Kalinjingrad je smješten između Litve i Poljske i udaljen je od Moskve više do 1000 kilometara. U subotu, Vilnius je počeo blokirati promet robe koji željeznicom preko litvanskog teritorija putuje u Kalinjingrad.



Guverner kalinjingradske oblasti Anton Alikhanov rekao je da zabrana obuhvaća oko 50 posto roba koje Kalinjingrad uvozi i nazvao to “najozbiljnijim kršenjem … prava slobodnog tranzita u Kalinjingradsku regiju te iz nje” .

Litva je rekla da od subote na snagu stupa zabrana prijevoza robe obuhvaćene europskim sankcijama u rusku enklavu Kalinjingrad preko njezina teritorija.

EU zemlje su redovito pojačavale sankcije protiv Rusije otkad je izvršila invaziju Ukrajine u veljači. Nekoliko istočnoeuropskih nacija, poput Litve, posebno voljno uvode sankcije, s opravdanjem da se brinu da će Rusija jednog dana položiti pravo na njihov teritorij.

Peskov je nazvao potez “elementom blokade”, no nije rekao ništa o eventualnim protumjerama.

Smješten između EU i NATO članica Poljske i Litve, Kalinjingrad prima zalihe iz Rusije željeznicom i plinovodom kroz Litvu.

Tu enklavu Crvena armija otela je u travnju 1945. godine nacističkoj Njemačkoj i prepustila Sovjetskom savezu nakon Drugog svjetskog rata.

Kalinjingrad je sjedište ruske baltičke flota i projektila Iskander koji mogu nositi nuklearne bojeve glave, a nalazi se na obali Baltika, između Litve i Poljske, obje članice NATO saveza, te nema kopnenu granicu s Rusijom.

U veljači je Litva zatvorila svoj zračni prostor za letove iz Rusije u Kalinjingrad, prisilivši komercijalne prijevoznike da voze dužom rutom preko Baltičkog mora.

Moskva je rekla Vilniusu da ukine restrikcije “bez odlaganja”, inače će Rusija poduzeti “mjere da zaštiti svoje nacionalne interese”.

 

Komentari