Sirijski režim i Moskva navodno počinili su ratne zločine u Idlibu

Amnesty International je u ponedjeljak optužio sirijski režim i njegova ruskog saveznika za “ratne zločine” pošto je dokumentirao 18 napada prošle godine na škole i medicinske ustanove na sjeverozapadu Sirije.

U tom dijelu zemlje u kojemu je pokrajina Idlib, posljednje veliko uporište džihadista i pobunjenika u ratom zahvaćenoj zemlji, od početka ožujka vlada krhko primirje nakon višemjesečne silovite ofenzive režima uz potporu ruskog zrakoplovstva.

Zbog operacije koja je počela u prosincu, a bila je praćena gotovo svakodnevnim zračnim udarima, raseljeno je gotovo milijun ljudi, pokazuju UN-ovi podatci, a gotovo 500 civila je poginulo, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Amnesty tvrdi da je od 5. svibnja 2019. do 25. veljače 2020. dokumentirao 18 napada na medicinske ustanove i škole koje su izvele snage Bašara al Asada i ruske snage.



“Imamo dokaze da, gledani u cjelini, dokumentirani napadi snaga sirijske vlade i ruskih snaga uključuju mnoštvo ozbiljnih povreda međunarodnoga humanitarnog prava”, upozorava Amnesty.

“Te se povrede mogu smatrati ratnim zločinom”, dodaje organizacija sa sjedištem u Londonu.

Nevladina organizacija optužuje režim i Rusiju da su “svjesno napadali civile i civilne objekte poput bolnica i škola”.

Većina napada na Idlib, ali i na pobunjeničke teritorije u susjednim pokrajinama Alepu i u Hami, dogodili su se u siječnju i u veljači 2020., dodaje Amnesty.

Nevladina organizacija govori o ruskom bombardiranju u blizini bolnice u gradu Arihi 29. siječnja u kojemu su uništene najmanje dvije stambene zgrade i ubijeno 11 civila.

Amnesty optužuje režim da je 25. veljače u gradu Idlibu gađao školu kazetnim streljivom – zabranjenim po međunarodnom pravu – i ubio troje ljudi.

“Posljednjom ofenzivom nastavljena je gnusna shema sveobuhvatnih i sustavnih napada kojima se želi terorizirati civilno stanovništvo”, izrazila je žaljenje područna ravnateljica Amnestyja Heba Morayef, prenosi se u priopćenju.

U pokrajini Idlibu živi tri milijuna civila, kojih je polovina već ranije izbjegla s drugih područja koja je režim oslobodio.

U ratu u Siriji, koji je počeo 2011. gušenjem prodemokratskih prosvjeda, izginulo je više od 380.000 ljudi a milijun je raseljeno.

Komentari