SIMBOL DUGOTRAJNOG PRIJATELJSTVA Čelnici Turske i Japana otvorili novu bolnicu u Istanbulu

Screenshot: Twitter

Čelnici Turske i Japana otvorili su u četvrtak novu bolnicu u Istabulu, koju su nazvali simbolom njihova dugotrajnog prijateljstva, usred pandemije koronavirusa.

Gradska bolnica Basaksehir Cam i Sakura nazvana je prema turskim borovima i japanskom cvijetu trešnje, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan o bolnici koja raspolaže s više od 2600 kreveta.

Japanski premijer Shinzo Abe, koji se događaju pridružio video pozivom, rekao je da se nada da će ova javno-privatna institucija unaprijediti ekonomsku aktivnost zemlje.

Erdogan, koji nije nosio obveznu masku za lice, rekao je da će bolnica igrati “ključnu ulogu” u borbi protiv koronavirusa, nazvavši je korakom koji “simbolizira naše trajno prijateljstvo.”



Više od 15.000 borova i trešanja posađeno je u krugu bolnice, koja ima dnevni kapacitet od 35.000 pacijenata i 500 operacija, rekao je Erdogan.

Turska planira učiniti bolnicu centrom zdravstvenog turizma, s obzirom na blizinu istanbulske međunarodne zračne luke, dok zemlja ublažava ekonomske posljedice globalne zdravstvene krize izazvane pandemijom.

Ministar zdravstva već ima smjernice za početak primanja pacijenata iz 31 zemlje, uključujući Njemačku, Veliku Britaniju i Rusiju.

Otkako je potvrdila svoj prvi slučaj 11. ožujka, Turska je prijavila više od 152 tisuće slučajeva zaraze i 4.222 smrti.

Japan ima više od 17.000 slučajeva zaraze i blizu 800 smrti. Ranije u četvrtak, Abe je ukinuo krizno stanje u tri zapadne prefekture.

Komentari