Seizmolog o potresu na Haitiju: Epicentar je blizu naseljenim mjestima, očekuje se velik broj žrtava

Screenshot RTL

Haiti u kojem je zadnji potres te jačine 2010. odnio 220 tisuća života, sada je opet pogođen snažnim potresom amplitude od preko 7 po Reichteru. A situaciju je komentirao seizmolog Tomislav Fiket.

Na Karibima katastrofa. Haiti je poslijepodne pogodio potres 7,2 po Richteru i za sobom ostavio pustoš. Pod urušenim zgradama, procjenjuje se, puno je žrtava – iako za sada službenih podataka o mrtvima i ozlijeđenima nema. Najsiromašnijoj državi u Americi uz naknadne potrese prijeti i tropska oluja.

Hipocentar potresa bio je na 10 kilometara dubine, a epicentar pedesetak kilometara sjeveroistočno od grada Les Cayesa, koji ima oko 125 tisuća stanovnika.

Seizmolog Tomislav Fiket kaže da je njegova jačina neusporediva s onim petrinjskim.



“Puno je to više energije nego petrinjski potres. To vam je razlika kao naknadnog zagrebačkog i petrinjskog, to je ogromna razlika u energiji i to se jednostavno, na našu sreću ne da uspoređivati”, rekao je Fiket za RTL Danas.

“Mi takve potrese ne možemo doživjeti. Nažalost, dosta je blizu naseljenim mjestima, znači, 34 km od jednog grada, 17 od drugog, to je loša vijest jer takvi potresi na lošije građenim objektima sigurno rade razarajuće štete, pa je za očekivati puno žrtava”, kaže Fiket.

Snimke koje se dijele društvenim mrežama ukazuju na velik broj ozljeđenih. Iako službene potvrde još nema, američki geološki zavod izvijestio je da je broj žrtava vjerojatno velik.

Sve je urušeno, i domovi i hoteli i ceste, a bolnica u Les Cayesu je preoptrećena, stoji u jednoj od objava na Twitteru. Izdano je upozorenje za tsunami i valove od tri metra.

Ne isključuje se tsunami jer se potres nije dogodio u jednoj to nego na većem području, a jedan od uvjeta za tsunami je da dođe do pomaka morskog dna ili prema dolje ili prema gore, tako da ta vodena masa stvori taj val.

Potres se osjetio na Jamajci i u Dominikanskoj Republici, te na Kubi gdje su ljudi pobjegli iz svojih domova zbog straha da bi se zgrade mogle srušiti.

A Haiti još pamti i katastrofalni potres iz 2010. magnitude 7,0 po Richteru koji je odnio više 220 tisuća života.

Komentari