Šef ruske diplomacije: Rusija je spremna raskinuti veze s EU-om ako se uvedu sankcije

Profimedia

Rusija bi mogla prekinuti veze s EU-om ako Unija nastavi s planom uvođenja novih sankcija zbog Alekseja Navaljnog, najavljuje Sergej Lavrov, a njegov europski kolega Josep Borrell ocjenjuje da Rusija želi podijeliti Zapad.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u petak (12.2.) da je Rusija spremna prekinuti odnose s Europskom unijom ako ona nastavi s planiranim sankcijama.

U isječku intervjua u programu pod nazivom ‘Solovjov-život’ objavljenog na Telegramu, a koji je podijelilo Ministarstvo vanjskih poslova Rusije, Sergej Lavrov na pitanje: Idemo li prema raskidu s EU-om?, odgovara da je Rusija spremna to učiniti u slučaju da se sankcije uvedu na područjima koja predstavljaju rizik za rusko gospodarstvo.

“Polazimo od činjenice da smo spremni – u slučaju da ponovo budu uvedene sankcije u nekim sektorima koji stvaraju rizike za našu ekonomiju, uključujući u najosjetljivijim sferama”, rekao je Lavrov i dodao: “Ne želimo se izolirati od globalnog života, ali moramo biti spremni na to. Ako želite mir, onda se pripremite za rat.”, prenosi Deutsche Welle.



Borrell: Za Rusiju je demokracija egzistencijalna prijetnja

A u intervjuu objavljenom u listu “Izvestija”, ruski stalni predstavnik pri EU-u Vladimir Čižov rekao je da će se pregovori Rusije i EU-a nastaviti. On je ujedno ocijenio da je posjet Josepa Borrella Moskvi “pozitivan znak”.

Taj komentar je uslijedio nakon što je šef diplomacije EU-a u utorak izjavio kako vjeruje da se Rusija želi “odcijepiti od Europe” i podijeliti Zapad.

“Ruska vlada ide zabrinjavajućim, autoritarnim putem”, rekao je Borrell.

Vidmarović: Rusija se više ne boji europskih sankcija jer je dosta digla svoju domaću proizvodnju, one štete interesima Europe

“Čini se da gotovo nema mjesta za razvoj demokratskih alternativa… Oni su nemilosrdni u gušenju bilo kakvih takvih pokušaja“, rekao je Borrell pred Europskim parlamentom. On je također naglasio da Kremlj demokraciju vidi kao ‘egzistencijalnu prijetnju.

Borrellove izjave, koje je podržao predsjednik Vijeća EU-a Charles Michel, ukazuju na to da EU zauzima tvrđi stav prema Moskvi, poslije godina traženja boljih veza s Rusijom.

Glasnogovornik Kremlja: ‘Izvučeno iz konteksta’

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je kasnije novinarima da su komentari Lavrova “izvučeni iz konteksta”, rekavši da Rusija želi razviti odnose s Bruxellesom, ali da mora biti spremna na najgore.

Peskov je masovne medije okrivio za objavljivanje “senzacionalističkog naslova” bez konteksta – unatoč tome što je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije prethodno, također bez konteksta, objavilo odlomak iz intervjua na svojoj internetskoj stranici.

Na pitanje je li prekid odnosa s EU-om opcija u budućnosti, Peskov je odgovorio da Rusija “naravno” mora biti spremna na takve korake kada je pogođena “izuzetno destruktivnim” potezima koji su oštetili njenu infrastrukturu, piše Deutsche Welle.

Francuska i Njemačka dale zeleno svjetlo

Europska unija je nagovijestila da će uvesti nove sankcije Moskvi zbog toga što je ruskog oporbenog lidera Alekseja Navaljnog poslala u zatvor i grubo suzbijala demonstracije u Rusiji. Prema nekim izvještajima, nakon što su Francuska i Njemačka dale zeleno svjetlo, EU planira nametnuti zabranu putovanja i zamrzavanje imovine suradnicima ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Komentari