Šef njemačke tajne službe: Iako Islamska država više ne drži ‘kalifat’, ona je i dalje jednako jaka

HRT

Iako Islamska država više ne drži teritoriju “kalifat”, ona je i dalje jednako jaka, upozorava Bruno Kahl, šef njemačke tajne službe BND. Ostali stručnjaci za terorizam smatraju da je IS postala moćna globalna mreža, piše portal dw.

Kahl je predsjednik Savezne obavještajne službe (BND), koja se bavi inozemstvom, a on sada upozorava da islamistički terorizam ostaje ozbiljna prijetnja svijetu, dva desetljeća nakon napada 11. rujna 2001.

“Islamistički terorizam se razvio i koštao je mnogo ljudskih života”, rekao je Kahl za Süddeutsche Zeitung. Iako nakon tog 11. rujna više nije bilo takvih terorističkih udara, on je istaknuo kako se “broj terorističkih aktera povećao, kao i prijetnja koju predstavljaju”.

Suzbijanje “kalifata” u Siriji i Iraku, te ubojstvo takozvanog kalifa Abu Bakr al Bagdadija 2019. godine bili su teški udarci za Islamsku državu. Ali, kako upozorava Kahl, IS se od tada pretvorila u sve širu mrežu koja nema središnju hijerarhiju, baš kao nekad Al Kaida.



IS koristi mafijaške metode

“Bilo je pokazatelja da je IS nakon 2019. i gubitka teritorija znatno ojačala”, rekla je za portal dw Mirna el Masri iz hamburškog Instituta za globalne i regionalne studije. Dodala je kako su “nove okolnosti protekle godine pogoršale situaciju, i možda zato Kahl sada govori o njoj”.

Kako je istaknula, pandemija pogoduje Islamskoj državi jer slabi vlasti u Iraku i širi očaj među ljudima, recimo u izbjegličkim kampovima na sjeveru Sirije. Tamo je sada plodno tlo za regrutiranje novih boraca džihadističke paravojske.

Mirna el Masri je naglasila kako je IS podijelila odgovornost između komandanata zaduženih za razne regije. Osim toga, sve više koristi mafijaške metode tako što reketira trgovce naftom ili pere novac kroz hotele, nekretnine ili prodaju automobila u Iraku, Siriji, Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

“To je otežalo njemačkim i drugim službama praćenje situacije”, rekao je Eric Stollenwerk, stručnjak za terorizam i regiju Sahela u istom hamburškom institutu. Dodao je da je IS ojačala veze u subsaharskoj Africi, i posebno u Sahelu, geografskom pojasu koji se proteže od istoka do zapada Afrike, južno od pustinje Sahare.

Prema Kahlovim riječima, jedini način da se suzbiju terorističke organizacije poput IS-a je “jačanje monopola državne sile, izgradnja državnih struktura, jamstvo sigurnosti”.

Mirna El Masri ističe kako “Islamska država funkcionira kao alternativna država: nudi prihod, sigurnost i društvenu pokretljivost svojim članovima”.

“Drugim riječima, oni mogu preuzeti ulogu države”, rekla je.

Ali Stollenwerk nije siguran da je jačanje država dovoljno.

“To su regije gdje su autokratski režimi dominantni. Ako samo podržavaš državnu silu koja vrši represiju nad stanovništvom, to može da postići suprotan efekt, odnosno u korist fundamentalističkih organizacija”, naglasio je.

Najveća opasnost prijeti od ‘vukova samotnjaka’

Poput BND-a, i njemačka Služba za zaštitu ustavnog poretka, koja se bavi domaćom sigurnošću, računa da je opasnost od islamista u Njemačkoj jednaka kao i prethodnih godina. Među islamističke napade od prošle godine broji se recimo napad nožem na jedan homoseksualni par u Drezdenu. Napadač je, kako se vjeruje, bio simpatizer islamista. Jedan od napadnutih je preminuo.

Ova Služba upozorava da bi “svakog trena” Njemačku mogli pogoditi i složeni, dobro planirani napadi kakvih još nije bilo u zemlji.

Stollenwerk ističe da najveća opasnost prijeti od “vukova-samotnjaka”.

Pojašnjava da su to ljudi koji se radikaliziraju preko interneta, a “teško je obavještajnim službama da ih nadgledaju ili spriječe”

Posljednji izvještaj Službe za zaštitu ustavnog poretka to potvrđuje. Naime, obično takav izvještaj daje statističku procjenu o broju ekstremista u zemlji. Ovog puta se otvoreno priznaje da se ne može procijeniti koliko članova ili simpatizera Islamske države ili Al Kaide živi u Njemačkoj, piše portal DW.

Komentari