Šef hrvatske diplomacije: Hrvatske snage na Kosovu djelovat će prema potrebi

N1

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman komentirao je Njemačku nakon izbora te situaciju na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

Osvrćući se na gomilanje naoružanja i vojske na granici Srbije i Kosova, Grlić Radman rekao je kako presuđuje odgovornost prema miru i stabilnosti.

“Sigurno da političkim liderima nije u interesu destabilizacija regije. I Srbija i Kosovo vode računa o tome”, rekao je Grlić Radman u središnjem Dnevniku HTV-a.

Dodao je kako će hrvatske snage djelovati zajedno sa svojim saveznicima onako kako to bude nalagala potreba.



“U svakom slučaju, stabilnost regije je važna”, dodao je ministar.

Njemačka nakon izbora

Šef hrvatske diplomacije ujedno je i nekadađšnji veleposlanik u Njemačkoj, a rekao je da možemo očekivati vrlo skoro formiranje vlade u toj zemlji nakon parlamentarnih izbora te da to ne bi smio biti dugačak proces.

“Pokazalo se na prošlim izborima, prije četiri godine, agonija je trajala šest mjeseci i osobito gospodarstvenici, srednje i malo poduzetništvo i savez njemačke industrije, koji je kralježnica njemačkog gospodarstva, inzistira na što ranijem sastavljanju vlade. Evo, i predsjedavanje G7, ali naravno, tu su i neke druge agende, tu su i francuski izbori koji dolaze”, rekao je Grlić Radman.

Unija i SPD nisu više tako jake kao što su nekada bile

Na pitanje što će značiti za odnose u EU ako SPD formira vladu, Grlić Radman odgovorio je kako će to u svakom slučaju biti novo preslagivanje među ostalim strankama.

“U svakom slučaju, to su novi trendovi, očito da je i zelena i digitalna agenda na neki način trendovska. Ovdje vidimo da je na pomolu fragmentiranje biračkog tijela, vidjeli smo šest stranaka i ostalih… Dvije državotvorne stranke, Unija i SPD, nisu više tako jake kao što su nekada bile, dolazi do promjena”, rekao je Grlić Radman.

Što se tiče eventualnog utjecaja na odnose Hrvatske i Njemačke, ministar je rekao kako svaka promjena može donijeti i neki novi narativ, ali da će svaka odgovorna politika ići u pravcu perspektive u pozitivnim vrijednostima.

“Mogu, recimo, određene teme biti istaknutije, kao što su klimatske promjene, kao što je možda odnos prema NATO-u ili multilateralizmu, ili, recimo, ljudskim pravima”, rekao je Grlić Radman.

‘Svima je u interesu cjelovita, suverena BiH’

Komentirajući izjave Milorada Dodika o nezavisnoj Republici Srpskoj, Grlić Radman rekao je da je BiH priznata kao cjelovita zemlja te da ne može biti zamislivo da dođe do promjena granica.

“Svima je u interesu cjelovita, suverena BiH, ali naravno, prije svega, funkcionalna, institucionalno funkcionalna BiH koja može biti jedino prosperitetna ako se poštuje konstitutivnost i jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i ostalih građana”, poručio je Grlić Radman.

Komentari