Sedam osoba je umrlo u Rusiji nakon što su popile antiseptik

Pixabay

Sedam osoba umrlo je u subotu, a dvije su još bile u komi u ponedjeljak u ruskoj republici Jakutiji, na krajnjem istoku, poštu su popile razrijeđeni antiseptik, priopćile su mjesne vlasti.

U subotu su vlasti priopćile da je devet mještana sela Tomtora pozlilo pošto su popili tekući antiseptik koji su kupili u seoskoj trgovini, a ima široku primjenu od izbijanja pandemije koronavirusa.

Tri su mještanina umrla odmah u subotu, a tri su prevezena u upravno središte Jakutsk.

Četiri među njima su umrla u bolnici, a “dva su u komi i njihovo je stanje nepromijenjeno”, dodala je u ponedjeljak služba za medije jakutskog ministarstva zdravstva, a prenijela ruska novinska agencija Ria Novosti.


Riječ je o 48-godišnjoj ženi i 32-godišnjem muškarcu koji su priključeni na umjetna pluća, dodaju vlasti.

Istražitelji su izvijestili da su na mjestu događaja pronašli petlitrenu posudu. Analizom su utvrdili da antiseptik sadrži 69 posto metanola, otrovnog industrijskog alkohola. Taj će se proizvod povući iz prodaje, rekle su nedjelju jakutske zdravstvene vlasti.

Konzumiranje sredstava za čišćenje, parafarmaceutskih proizvoda i antifriza za automobile uzrok je različitih nesreća koje se svake godine događaju u bivšem SSSR-u, osobito u siromašnim seoskim područjima.

G. 2016. više od sto ljudi se otrovalo, a 78 je umrlo u Irkutsku, u istočnom Sibiru, pošto su popili proizvod za kupanje pomiješan s čajem, koji je sadržavao metanol i kojega konzumacija može uzrokovati sljepoću i dišne smetnje koje mogu biti kobne.

Premda se zahvaljujući velikom zauzimanju javnih vlasti u Rusiji zadnjih godina pije manje alkohola, njegova prodaja ponovo raste od ožujka, nakon uvođenja epidemioloških mjera radi suzbijanja pandemije.

Komentari