Scholz: Njemačka je na putu da izgradi najveću konvencionalnu europsku vojsku

Foto: Twitter

Njemačka je na putu da izgradi najveću konvencionalnu europsku vojsku u NATO savezu, rekao je u utorak njemački kancelar Olaf Scholz.

Njemačka uz SAD trenutno “zasigurno daje najveći doprinos” NATO-u, rekao je socijaldemokratski čelnik za televiziju ARD nakon sastanka na vrhu skupine G7.

“Najveća konvencionalna vojska NATO-a u Europi je u izgradnji i to je važno za ukupne obrambene kapacitete saveza”, rekao je Scholz tijekom tog razgovora.

Nakon ruske invazije 24. veljače njemačka vlada najavila je osnivanje izvanrednog fonda vrijednog 100 milijardi eura za modernizaciju Bundeswehra.



“Godišnje ćemo u prosjeku trošiti između 70 i 80 milijardi eura na obranu”, dodao je kancelar.

“Njemačka će tada biti zemlja koja će najviše investirati” na ovom području, dodao je.

Vodeća europska ekonomija time želi osigurati obranu svog teritorija i ispunjavanje svojih obaveza prema NATO savezu i cilju od dva posto BDP-a za obranu.

Izdvajanje 100 milijardi eura za nacionalnu vojsku velika je promjena njemačke politike koja je prije ruske invazije kaskala za drugim zemljama u postizanju cilja od dva posto, što je Washington kritizirao.

Njemačka je od hladnog rata značajno smanjila svoju vojsku, s 500 tisuća vojnika koliko je bilo u vrijeme ujedinjenja 1990., do 200 tisuća koliko ih je sada.

 

Komentari