Scholz: Nije istina da Njemačka ne isporučuje oružje Ukrajini

Foto: Twitter

Njemački kancelar Olaf Scholz u srijedu je iznova branio, u razgovoru s predstavnicima stranih medija akreditiranih u Berlinu, politiku Njemačke prema Ukrajini i pritom je odbacio optužbe o nedovoljnoj pomoći Njemačke u oružju.

“Njemačka je nakon početka ruskog napada na Ukrajinu promijenila svoju doktrinu i započela isporučivati oružje Ukrajini”, rekao je Olaf Scholz u razgovoru s predstavnicima medija akreditiranih u Berlinu.

On je ukazao na to da Njemačka isporučuje protuzračne rakete i protuzračne tenkove tipa Gepard koji bi trebali poslužiti u protuzračnoj obrani Kijeva i Odese.

Na temu ovisnosti Njemačke o energentima iz Rusije Scholz je rekao da Njemačka nije ovisnija o energentima više od drugih europskih zemalja.



Odmah nakon dolaska na vlast i prije ruskog napada na Ukrajinu on i njegova vlada počeli su pripreme za osamostaljenje od ruskih energenata, rekao je.

Najavio je da bi dva LNG terminala, koji su dio strategije smanjenja ovisnosti Njemačke o ruskom plinu, trebali biti pušteni u pogon već početkom sljedeće godine.

Scholz je istodobno opovrgnuo napise po kojima bi Njemačka mogla odustati od zatvaranja nuklearnih elektrana.

“Oni koji se za tako nešto zalažu moraju biti svjesni toga da se većina štapina uranija uvozi iz Rusije što je također put u novu ovisnost”, rekao je Olaf Scholz.

Prema tradiciji, predsjednik njemačke vlade godišnje jednom ekskluzivno odgovara na pitanja članova Udruge stranih medija (VAP) sa sjedištem u Berlinu.

 

Komentari