Scholz komentirao Putinovo obraćanje: Ovo je dokaz da ruski napad na Ukrajinu ne protječe kako to očekuje Moskva

Foto: Guliver

Njemački političari u srijedu su sa zabrinutošću komentirali najavu ruskog predsjednika Vladimira Putina o djelomičnoj mobilizaciji, a njemački kancelar Olaf Scholz u prvim reakcijama ističe da je ta mobilizacija znak da je napad Rusije na Ukrajinu neuspješan.

“Ovaj potez se jedino može protumačiti kao reakcija na to da ruski napad na Ukrajinu ne protječe kako to očekuje Moskva”, rekao je njemački kancelar, a prenosi jedan od njegovih glasnogovornika.

U priopćenju kancelara Scholza, koji se trenutno nalazi u SAD-u na Općoj skupštini UN-a, navodi se kako je Rusija prisiljena pregrupirati svoje snage u okupiranim područjima na sjeveroistoku, što je dokaz o uspjehu Ukrajine.

“Ovo je jasan pokazatelj da je Ukrajina uspješna kad je u pitanju obrana vlastitog integriteta i suvereniteta i to, između ostalog, i zbog ogromne pomoći mnogih zemalja, posebice Njemačke”, poručio je Scholz.



O planovima ruskog predsjednika da se u četiri ukrajinske regije idućih dana održe referendumi o pridruživanju Rusiji Scholzov glasnogovornik je kazao da “sramotni referendumi” nikada neće biti priznati.

Zamjenik njemačkog kancelara Robert Habeck je rekao kako Putin ide u smjeru eskalacije.

“Radi se o daljnjoj eskalaciji napadačkog rata Rusije protiv Ukrajine. Ovo je loš potez koji najoštrije osuđujemo”, rekao je ministar gospodarstva i vicekancelar Robert Habeck (Zeleni).

On je najavio da će njemačka vlada raspravljati o novonastaloj situaciji i eventualnim mjerama.

Predsjednica obrambenog odbora Bundestaga i članica vladajuće Liberalno-demokratske stranke, Marie-Agnes Strack-Zimmermann je rekla kako se ne smije dopustiti da Putinova najava “proširi nervozu”.

Glasnogovornik oporbene Kršćansko-demokratske unije (CDU) za vanjskopolitička pitanja, Norbert Roettgen smatra kako se kod Putinove najave radi o “čistom akcionizmu”.

“Putin je jednostavno morao nešto najaviti kako bi dao dojam da stvari drži pod kontrolom”, poručio je Roettgen preko Twittera.

Na njemačkog kancelara Scholza posljednjih dana raste pritisak da Ukrajini isporuči njemačke tenkove, što je kancelarski ured do sada odbijao.

 

 

Komentari