Schmidt: Regionalni čelnici uvjerili Dodika da odustane od povlačenja iz Oružanih snaga BiH

Armin Durgut/PIXSELL

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt rekao je da je prijetnja ponovnim uspostavljanjem Vojske RS za sada oslabjela, ali zemlja i regija još uvijek idu prema krizi ako ne bude značajnog diplomatskog angažmana SAD i Europe.

Schmidt je rekao da su regionalni čelnici uvjerili Milorada Dodika da obustavi planove za povlačenjem vojnika iz Oružanih snaga BiH i formiranjem vojske Republike Srpske.

– Vidimo da je nakon mnogo razgovora, uključujući i one u susjedstvu, dobio poruku da nitko neće prihvatiti način koji vodi povećanom potencijalu političkog i, nadamo se da ne, vojnog sukoba – rekao je Schmidt za Guardian u intervjuu u Washingtonu.

Kazao je da zapravo ne vidi opasnost od rata, te da je u zemlji manje teškog naoružanja nego 1992.


– Srećom, ima premalo raspoložive vojne imovine – rekao je.

Međutim, Schmidt je ustvrdio da Dodikova retorika i njegova obećanja da će prekinuti pravni i porezni sustav vode BiH ka teškoj krizi.

– Ova samoispunjavajuća taktika došla je do točke u kojoj se on ne može vratiti, a da ne izgubi obraz. Moj dojam je da smo vrlo, vrlo blizu ove točke i zato je potreban vrlo jasan odgovor međunarodne zajednice – rekao Schmidt.

Dodao je da je “izazov takvog raspada Bosne i Hercegovine to što se to ne može ograničiti samo na Bosnu i Hercegovinu”.

Komentari