Savjetnik Ministra obrane SAD-a podnio neopozivu ostavku i optužio šefa da je prekršio Ustav

Foto: Bijela kuća

Savjetnik Ministra obrane SAD-a podnio je neopozivu ostavku u vojnom Odboru za obranu i znanosti, tvrdeći kako ima razloga vjerovati kako je ministar obrane Mark Esper prekršio američki Ustav.

U pisanoj ostavci, bivši zamjenik ministra obrane u mandatu od 2012., do 2014. godine James Miller Jr. navodi kako je preuzimanjem dužnosti položio zakletvu kako će štiti Ustav Sjedinjenih Američkih Država, te kako je i sadašnji ministar obrane Mark Esper također položio sličnu zakletvu koju je sada prekršio.

Foto: Bijela kuća

Miller smatra kako je problematično što u trenutku prosvjeda ispred Bijele kuće Esper prati predsjednika Donalda Trumpa u šetnji od Bijele kuće, do Episkopske crkve sv. Ivana gdje je pozirao za fotografiranje s Bibilijom u rukama. Naime kako bi Trump nesmetano prošetao trasom, policija je dimnim bombama, suzavce i gumenim mecima rastjerala prosvjednike i osigurala predsjedniku i njegovoj pratnji siguran koridor do crkve, što i sam episkopski biskup Mariann Edgar Budde smatra ‘iskorištavanjem vjerskih simbola’ u trenutku kaosa koji se događa na ulicama oko crkve.

‘Nisam znao kuda idem!’

Esper je zajedno s generalom američke vojske Markom Milleyjem, šefom Združenog stožera Oružanih snaga SAD-a , koji je također bio prisutan tijekom fotografiranja. No na kraju je rekao kako nije znao kuda prati predsjednika.



“Mislio sam kako ćemo razgledati štetu koju su nemiri na ulicama izazvali i razgovarati sa policijom”, izjavio je Esper za NBC news. “Nisam znao kuda idem!” Dodao je.

“Želim vam sve najbolje, u ovim vrlo teškim vremenima”(…) “Svetost američkog Ustava i životi Amerikanaca ovise o vama”, rekao je Miller na kraju svog pisma, piše Business Insider.

Komentari