Sattler: Osigurati će se brojni promatrači kako bi izbori u Mostaru bili regularni

Twitter

Voditelj Izaslanstva i posebni predstavnik Europske unije u BiH Johann Sattler izjavio je u petak kako će međunarodna zajednica osigurati nadzor lokalnih izbora u Mostaru kako bi se izbjegla mogućnost prijevara te izrazio zadovoljstvo što po istraživanju većina mladih želi glasovati.

“Uvjeravam vas da ostajemo prisutni sa značajnim brojem promatrača koji će biti angažirani na terenu 20. prosinca, kada se održavaju izbori u Mostaru, kako bi osigurali regularnost izbornog procesa”, rekao je Sattler uoči javne rasprave ‘Izbori i sudjelovanje građana u demokratskim procesima’ u gradu na Neretvi.

Pojasnio je kako je organiziranjem izbora u Mostaru nakon 12 godina BiH ispunila prvi od 14 ključnih prioriteta Europske komisije kako bi dobila kandidacijski status.

Sredinom lipnja politički dogovor u Mostaru su sporazum o održavanju lokalnih izbora u tome gradu nakon punih 12 godina postigli čelnici vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović.



Za razliku od drugih općina i gradova u kojima će se izbori diljem BiH održati 15. studenog, u Mostaru će građani birati lokalna tijela vlasti 20. prosinca.

Austrijski diplomat na čelu Izaslanstva Europske unije u BiH u Mostaru je govoreći o predstojećim izborima u Mostaru izrazio zadovoljstvo rezultatima istraživanja o zanimanju za glasovanje mladih ljudi.

“Zadovoljstvo mi je bilo vidjeti podatak iz istraživanja koje je nedavno rađeno u Mostaru da je više od 70 posto mladih potvrdilo da će izaći na izbore. To je ohrabrujuće i to je upravo ono što je potrebno”, dodao je Sattler.

Veleposlanik SAD u BiH Eric Gordon Nelson je u online obraćanju izrazio očekivanje kako će političke stranke tijekom predizborne kampanje voditi rasprave o komunalnim temama, a ne podjelama.

“Nadam se da će to biti pitanje koja će ljudi stavljati u prvi plan i da ih neće ometati kampanje koje će nastojati održati grad podijeljenim ili skrenuti pozornost na pitanja koja su daleko izvan dometa Mostara”, rekao je američki veeposlanik.

Komentari