Sastanak džihadista pokazuje neuspjeh austrijske obavještajnih službi

profimedia

Razina neuspjeha austrijske obavještajne zajednice u sprječavanju džihadističkog napada u Beču u ponedjeljak je naglašena potvrdom ministarstva unutarnjih poslova da je napadač na ljeto sudjelovao na sastanku džihadista.

Austrija je priznala ‘nedopustive greške’ u obavještajnoj obradi džihadista i budućeg napadača koji je prošli ponedjeljak u napadu u austrijskoj prijestolnici ubio četvero ljudi.

Austrija je ranije potvrdila da je napadač pokušao kupiti streljivo u Slovačkoj te da se sastao s ljudima iz Njemačke koji su također bili praćeni.

Švicarske novine NZZ am Sonntag objavile su kako su dva muškarca uhićena u Švicarskoj zbog povezanosti s bečkim napadačem u austrijskoj prijestolnici boravila između 16. i 20. srpnja kako bi se susreli s njim.



“Odvio se susret ljudi iz Njemačke i Švicarske koje ste spomenuli, ali na sastanku s napadačem su prisutni bili i oni koji su uhićeni u kontekstu istrage”, odgovorio je direktor austrijske Agencije za javnu sigurnost Franz Ruf na upit novinara o susretu u srpnju.

„Susreo se sa širim krugom ljudi. Neki su ostali preko noći, drugi su otišli“, dodao je Ruf.

Čelnik austrijske obavještajne agencije zadužen za Beč odstupio je dok traje istraga zbog neuspjeha u sprječavanju napada.

Austrijska obavještajna zajednica je ‘tradicionalno slaba i treba ju se ojačati’, zaključio je Ruf.

Komentari