Sánchez najavio ublažavanje mjera u drugoj polovici svibnja

Španjolski premijer Pedro Sánchez, koji u srijedu traži potporu parlamenta za produženje izvanrednog stanja u zemlji do 10. svibnja, rekao je kako bi vlada u drugoj polovici svibnja mogla ublažiti kontrolu kretanja stanovništva.

“Ovo novo produženje izvanrednog stanja trebalo bi biti korak prema novoj fazi, prema ublažavanju mjera. Mjere će biti ublažene kada sva glavna mjesta širenja virusa budu pod potpunom kontrolom i kada budu pod kontrolom osobe koje dolaze iz najpogođenijih zona”, rekao je Sánchez obraćajući se parlamentu.

“Ublažavanje mjera bit će sporo i postupno jer ova kriza neće završiti sve dok ne pronađemo cjepivo”, dodao je.

Ovo je treći put da Španjolska produžava izvanredno stanje proglašeno 14. ožujka. Vlada uz potporu parlamenta smije ga produživati na po petnaest dana.



Oko 47 milijuna stanovnika zatvoreno u svojim stanovima a smiju izaći jedino u trgovine s hranom, ljekarne, bolnice, kioske, banke, benzinske postaje te kako bi kratko prošetali psa ispred zgrade. Na posao odlaze samo oni u nužnim zanimanjima poput proizvodnje i distribucije hrane, struje i plina te radnici u industriji i građevinarstvu.

Djeci je izlazak zabranjen, a u trgovine smije izlaziti samo jedna osoba iz kućanstva. Zajednički izlazak dviju ili više osoba je zabranjen.

Od nedjelje će djeca do 14 godina starosti smjeti pratiti jednog roditelja prilikom odlaska u trgovinu, farmaciju i banku. Slobodno šetanje ostat će zabranjeno, a parkovi i igrališta zatvoreni.

“To malo olakšanje neće promijeniti ono najvažnije, opće ograničenje kretanja stanovništva”, rekao je Sánchez.

Španjolska s 205.000 inficiranih osoba ima najviše oboljelih od koronavirusa u Europi. U posljednja dva dana broj novooboljelih je rastao po stopi od oko 2 posto.

Komentari