Samsung očekuje pad operativne dobiti u četvrtom tromjesečju

samsung

Operativna dobit Samsung Electronicsa u četvrtom je tromjesečju potonula više od trećine, procijenio je u srijedu najveći svjetski proizvođač pametnih telefona i memorijskih čipova.

U razdoblju od listopada do prosinca kompanija očekuje operativnu dobit od 6,1 milijardu dolara, za 34,2% nižu nego u istom razdoblju godine ranije. U cijeloj 2019. godini operativna dobit Samsung Electronicsa trebala bi se smanjiti 52,9%, na oko 24 milijarde dolara. Prihodi bi trebali pasti 5,8%, na 198 milijardi dolara.

U upravi objašnjavaju slabije rezultate nizom teškoća u 2019. godini, uključujući nabujale zalihe čipova i pad cijena, nasuprot snažnom rastu tržišta u prethodnim godinama.

Samsung Electronics jako je važan za zdravlje južnokorejskog gospodarstva, 11. gospodarstava svijeta. Ujedno je vodeća je podružnica Samsung grupe, daleko najvećeg konglomerata pod kontrolom neke korejske obitelji.



Samsung Electronics našao se u škripcu zbog dugotrajnog trgovinskog spora Kine i SAD-a, te diplomatskog sukoba Seula i Tokija oko povijesnih sporova. Japan je u srpnju strogo ograničio izvoz određenih sirovina, važnih za južnokorejske tehnološke divove.

Sjenu je na kompaniju bacilo i novo suđenje potpredsjedniku uprave i čelniku Lee Jae-yongu zbog velikog korupcijskog skandala koji je doveo i do smjene bivše južnokorejske predsjednice Park Geun-hye. Ako se Jae-yongu dokaže krivnja i on dobije dugu zatvorsku kaznu, Samsung Electronics ostat će bez čelnika koji donosi ključne odluke.

Komentari