Samo oko jedan posto Danaca ima antitijela na koronavirus što znači da postoji mogućnost drugog vala epidemije

Samo oko jedan posto Danaca bilo je u kontaktu s koronavirusom što znači da postoji mogućnost drugog vala epidemije, objavila je u srijedu agencija ministarstva zdravstva.

Agencija se bavi nadzorom zaraznih bolesti a studiju je objavila u trenutku kada su se danski parlamentarci složili o novoj fazi otvaranja zemlje.

Od 2500 Danaca izabranih slučajnim odabirom za studiju, 1700 je dosad pristalo na testiranje kako bi se utvrdilo prisustvo antitijela na koronavirus, kaže agencija.

Među njima samo je 12 imalo antitijela na Sars-CoV-2.



Agencija naglašava da se radi o preliminarnim rezultatima i da je još uvijek nemoguće reći jesu li ti rezultati primjenjivi na ukupnu dansku populaciju.

Stručnjaci su ipak kazali da su rezultati zabrinjavajući jer pokazuju da bi Danska mogla biti na udaru drugog vala epidemije.

“Na kolektivnoj razini nemamo otpornost i to znači da postoji potencijal za ponovno izbijanje epidemije”, rekao je Jens Lundgren, specijalist za zarazne bolesti u Rigshospitaletu, jednoj od glavnih bolnica u Danskoj.

Po brojkama u srijedu, Danska bilježi 11.315 zaraženih i 554 smrtna slučaja.

Stranke u danskom parlamentu složile su se u srijedu o novoj fazi otvaranja zemlje.

Od 15. travnja, Danska je počela otvarati vrtiće a u škole su se vratila djeca nižih razreda, uz stroge mjere fizičke distance i higijene.

Srednje škole otvorile su se ovaj tjedan, a nakon zelenog svjetla parlamenta trebali bi se među ostalim otvoriti muzeji, kina i zoološki vrtovi.

Što se tiče Švedske, tamošnje je istraživanje pokazalo kako je do kraja travnja samo 7,3 posto stanovnika Stockholma razvilo antitijela na koronavirus, što jača strahove da švedska odluka da se ne zatvori zbog koronavirusa neće tako brzo dovesti do kolektivnog imuniteta.

Istraživanjem o antitijelima htjelo se utvrditi postoji li potencijal za kolektivni imunitet, odnosno je li dovoljan broj u populaciji razvio imunitet, čime bi se zaraza prestala širiti.

No, koncept kolektivnog imuniteta nije još ispitan u slučaju koronavirusa te se ne zna koliko traje imunitet od zaraze kod oporavljenih pacijenata.

Istraživanje je rađeno na temelju 1,1 tisuća testova iz cijele Švedske, a objavljene su samo brojke za prijestolnicu.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je države da se ne oslanjaju na stvaranje kolektivnog imuniteta, odnosno “imuniteta krda”.

Prošli tjedan je objavila da su svjetska istraživanja pokazala da su antitijela pronađena u samo između 1 i 10 posto populacije, što se poklapa s nedavnim rezultatima u Španjolskoj i Francuskoj.

Komentari