Sahranjen mitropolit SPC Amfilohije, prisutni kršili epidemiološke mjere uključujući i novo državno vodstvo

screenshot CDM

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sahranjen je u nedjelju u kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, pred nekoliko tisuća vjernika i izravan prijenos na crnogorskom javnom servisu RTCG.

Liturgiju i opijelo služio je patrijarh srpski Irinej, koji je rekao da se narod okupio da “Gospodu isprati Amfilohija tamo gdje su naši sveti preci i tamo gdje ćemo mi jednog dana biti”.

“Posebno bih naglasio ono što je Amfilohije ostavio svom narodu, a to je ljubav prema Kosovu i Metohiji. I na kraju bih podsjetio na veliku želju Amfilohija da se obnovi Njegoševa kapela na Lovćenu. Neka ovo bude njegov amanet vjernom srpskom narodu i Crnoj Gori je kazao da se obnovom crkava i manastira i narod počeo vraćati crkvi”, rekao je Irinej.

Preminuo od posljedica infekcije koronom

Mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije (83) preminuo je 30. listopada od posljedica koje je na njegovo zdravlje ostavio covid-19.



Na sahrani su govorili i predsjednik crnogorske skupštine Aleksa Bečić i akademik Srpske nauke i umjetnosti Matija Bećković.

Prisustvovali su joj predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i visoka delegacija vlade te zemlje te član predsjedništva BiH iz srpskog naroda Milorad Dodik.

Đukanović nije došao

Na sahrani nije bilo crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića i premijera Duška Markovića.

Upravo je pod Amfilohijevim vodstvom SPC u Crnoj Gori tokom 2020. godine organizarao prosvjedne šetnje protiv zakona o slobodi vjeroispovijesti, za koji su tvrdili da je „paravan za otimanje crkvene imovine u toj zemlji“.

Amfilohije je uoči parlamentarnih izbora održanih 30. kolovoza, na čelo koalicije koja je okupila srpske partije u Crnoj Gori postavio Zdravka Krivokapića, aktuelnog mandatara za sastav crnogorske vlade.

‘Svjedok Božje ljubavi’ svjedočio je ljubav – s Arkanom

Opraštajući se na sahrani od mitropolita Amfilohija, Krivokapić je rekao da je njegova smrt izuzetan gubitak za pravoslavlje, a da su građani Crne Gore ostali bez velikana.

“Svaki susret s tobom je bio radost. Poseban je onaj uoči 30.kolovoza. Tvoj zagrljaj nosit ću do potonje ure”, dodao je Krivokapić.

Kršenje epidemioloških mjera

Epidemiološke mjere koje je u borbi protiv pandemije koronavirusa donijelo crnogorsko Nacionalno tijelo za zarazne bolesti uveliko se krše u nedjelju tijekom sahrane poglavara Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori  Amfilohija.

U jeku epidemije korone tisuće vjernika ljube ruku Amfilohiju koji je preminuo od infekcije

Mjere su se kršile u i ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici za vrijeme liturgije i opijela koje je  povodom smrti Amfilohija služio patrijarh srpski Irinej. Bez maski je bila i većina prisutnih u Hramu, među kojima je i mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, čitav niz zastupnika i drugih javnih ličnosti, kao i većina svećenstva i monaštva.

Malo tko nosio maske 

Svećenici su danas ispred Hrama pričešćivali građane istom žličicom, a i dio građana ispred Hrama nije nosio maske.

Epidemiološke mjere su kršene i prekjučer u Kliničkom centru Crne Gore i u Cetinjskom manastiru.

Mitropolija crnogorsko primorska je prethodno više puta pozivala građane da poštuju epidemiološke mjere, te je u tu svrhu nabavila 5000 zaštitnih medicinskih maski.

Crna Gora je nakon političkih skupova tokom parlamentarnih izbora imala značajan rast broja oboljelih od koronavirusa, što je rezultiralo pooštravanjem mjera u pojedinim općinama i njihovim zatvaranjem.

U toj zemlji trenutno je trenutno koronavirsuom inficirano blizu 4 tisuće osoba, a od početka pandemije 301 osoba preminula je od zaraze virusom Covid-19.

Komentari