SAD razmišljaju o slanju ratnih brodova u Crno more usred napetosti između Rusije i Ukrajine

Sjedinjene Američke Države u slijedećih nekoliko tjedana mogu poslati vojne brodove u Crno more usred ‘pojačane ruske aktivnosti’ u blizini granice s Ukrajinom, izvijestio je CNN pozivajući se na vojni izvor.

Sugovornik kanala pojasnio je da se o takvoj odluci raspravlja i da se ona može razmatrati kao znak potpore Ukrajini, kao i poseban signal Moskvi.

SAD su dužne 14 dana ranije obavijestiti o svojoj namjeri ulaska u Crno more prema Konvenciji iz Montreuxa iz 1936. kojim se Turskoj daje nadzor nad morskim tjesnacima Bospor i Dardanele. Nejasno je je li ta obavijest još poslana.

Dužnosnik iz sfere obrane također je rekao da mornarica nastavlja slanje izviđačkih zrakoplova u međunarodnom zračnom prostoru iznad Crnog mora kako bi nadzirala rusku pomorsku aktivnost i bilo kakva kretanja snaga na Krimu.



Iako SAD gomilanje ruskih snaga ne vide kao plan za napadnu akciju, dužnosnik je kazao da će “ako se nešto promijeni biti spremni odgovoriti”. Njihova je trenutačna procjena da Rusi provode obuku i vježbe, a obavještajni podaci nisu naznačili vojne naredbe za daljnje djelovanje, rekao je izvor CNN-a, ali i napomenuo kako su dobro svjesni da bi se to u bilo kojem trenutku moglo promijeniti.

Bidenova administracija i međunarodna zajednica izrazili su zabrinutost zbog rastućih tenzija između Ukrajine i Rusije. Posljednjih tjedana s ukrajinskim dužnosnicima razgovarali su predsjednik Joe Biden, državni tajnik Anthony Blinken, ministar obrane Lloyd Austin, zapovjednik Glavnog stožera Mark Milley i savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je ovog tjedna da je važno “da se sve strane pridržavaju Sporazuma iz Minska” i “da Rusija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine”.

U četvrtak je njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te ga pozvala da povuče snage kako bi deeskalirao stanje, navodi se u glasnogovorništvu njemačke vlade, dok je Putin istodobno optužio Kijev za “provokativne akcije”.

Početkom tjedna Washington je objavio o kretanju ruskih snaga na Krimu i na istočnoj granici Ukrajine, nazvavši to porastom agresije. Pozvao je Moskvu da objasni te pokrete i izrazio spremnost za komunikaciju. Zauzvrat, u utorak je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov izjavio za RIA Novosti da je Washington već dobio sva objašnjenja. Također je naglasio da Moskva neće voditi dijalog u tonu koji predlažu Sjedinjene Države.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija premješta snage unutar svog teritorija i prema vlastitom nahođenju. Prema njegovim riječima, ovo nikome ne prijeti i nikoga ne bi trebalo brinuti.

Moskva je više puta naglasila da nije strana unutarnjeg ukrajinskog sukoba i da je zainteresirana da Kijev prevlada političku i ekonomsku krizu, piše Geopolitika.

Komentari