SAD-ov veliki paket vojne pomoći za Ukrajinu i 18 država, među njima i Hrvatska

Foto: Twitter

Američki državni tajnik Antony Blinken prilikom današnjeg posjeta Kijevu obećao je dvije milijarde dolara vrijedan novi paket sigurnosne pomoći.

Bidenova administracija nada se da će dio te potpore ojačati ukrajinsku protuofenzivu usmjerenu na potiskivanje ruskih snaga na jugu i istoku.

Susrevši se s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Blinken je rekao da je njegov posjet došao u ključnom trenutku za Ukrajinu, ističući da se protuofenziva pokazala učinkovitom, javlja Reuters.

U izjavi je Blinken rekao da će Washington podupirati Ukrajinu koliko god bude potrebno te je najavio novi paket vojnog financiranja u vrijednosti od 2,2 milijarde dolara za Ukrajinu i 18 drugih zemalja za koje se smatra da su u opasnosti od buduće ruske agresije.



Sredstva i za Hrvatsku
Približno milijarda dolara bit će dodijeljena Ukrajini, a ostatak bi bio podijeljen između Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Estonije, Gruzije, Grčke, Kosova, Latvije, Litvi, Moldavije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije.

Novac je namijenjen obrani suvereniteta, modernizaciji sigurnosnih snaga, jačanju partnerstva s NATO-om i jačanju kapaciteta za suprotstavljanje ruskom utjecaju i agresiji, naveo je dužnosnik.

Pomoć dolazi u obliku američkih bespovratnih sredstava i zajmova koji zemljama omogućuju kupnju oružja i obrambene opreme proizvedene u Sjedinjenim Državama.

 

Komentari