SAD najavio dodatne carine na proizvode iz EU-a

Pixabay

Američka vlada najavila je dodatne carine na određene proizvode iz EU-a, uključujući dijelove za zrakoplove i vina iz Francuske i Njemačke, zaoštravajući dugogodišnji spor s Bruxellesom oko subvencija proizvođačima zrakoplova.

Ured američkog predstavnika za trgovinu (USTR) u priopćenju od srijede navodi da će povećati carine na dijelove za zrakoplove, određena nepjenušava vina, te i konjak i druge žestice na bazi grožđa iz Francuske i Njemačke.

Ne navode kada će carine stupiti na snagu, napominjući tek da će dodatne pojedinosti biti objavljene “uskoro”.


Spor SAD-a i EU-a oko subvencija proizvođačima zrakoplova traje već 16 godina i uvelike opterećuje njihove trgovinske odnose.

SAD je prošle godine dobio zeleno svjetlo Svjetske trgovinske organizacije (WTO) za uvođenje kompenzacijskih carina u vrijednosti 7,5 milijardi dolara godišnje. Uveli su 25-postotne carine na uvoz niza prehrambenih proizvoda iz Europske unije, uključujući Hrvatsku.

U odvojenom sporu oko američkih subvencija Boeingu, WTO je Bruxellesu odobrio uvođenje kompenzacijskih carina na američki uvoz u vrijednosti četiri milijarde dolara. SAD je nakon toga poručio da želi riješiti spor pregovorima.

U priopćenju objavljenom u srijedu USTR je usvrdio da je EU, koristeći se podacima iz razdoblja “drastično smanjenog” obujma trgovine zbog pandemije koronavirusa, proširio carine na znatno više proizvoda no što bi dopuštalo ‘normalno’ referentno razdoblje.

Tvrde i da je Bruxelles iz istog razloga iz izračuna obujma trgovine isključio Britaniju i poručuju da EU “mora poduzeti određene mjere” kako bi kompenzirao neutemeljeno povećanje.

Komentari