SAD JOŠ I OVO Mongolija je stavila regiju u karantenu zbog dva slučaja bubonske kuge

Flickr

Mongolija je stavila regiju Hovd u karantenu nakon što su otkrivena dva slučaja bubonske kuge, bolesti koja je u srednjem vijeku odnijela milijune života.

Kako javlja kineska agencija Xinhua, ministarstvo zdravstva je potvrdilo da se zaraženi 27-godišnjak i njegov 17-godišnji brat liječe u dvije različite bolnice.

Smatra se da su jeli sirovo meso svisca, zbog čega se kuga u Mongoliji pojavila i 2019., a u Madagaskaru 2017.

Mongoli se stoljećima hrane sviscima, a vjeruje se da su zaraženi konzumirali lokalni specijalitet koji se priprema umetanjem vrućeg kamenja, prethodno zagrijanog na vatri, u trbuh svisca, nakon čega se koža podvezuje kako bi se meso u njoj kuhalo, prenosi tportal.



Bubonska ili crna kuga naziv je za najčešći i najpoznatiji oblik kuge, zarazne bolesti koju izaziva bakterija Yersinia pestis. Izraz bubonska dolazi od riječi bubon, kako se drukčije naziva otečena žlijezda, a odnosi se na najpoznatiji simptom bolesti – otečene limfne žlijezde pod pazuhom.

Sprječavanje se temelji na suzbijanju glodavaca i korištenju sredstava koja odbijaju insekte (repelenti) da se spriječi ugrize buha. Cjepivo postoji, ali nije potrebno većini ljudi koji putuju u područja u kojima su opisani slučajevi kuge. Putnici koji imaju povećan rizik od nastanka kuge mogu uzeti preventivne doze tetraciklina.

Većina antibiotika je učinkovita u liječenju crne kuge, no s liječenjem se mora započeti unutar 24 sata. U protivnom, bolest može izazvati smrt dvije trećine svih pacijenata u roku od 2-6 dana od izbijanja simptoma.

U epidemiji ‘crne smrti’ u 14. stoljeću umrlo je do dvije trećine cijelog stanovništva Europe.

Komentari