SAD je u Novu godinu ušao s više od 20 milijuna potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom

Twitter

Sjedinjene Države u novu su 2021. godinu ušle premašivši u petak novi neslavni prag od 20 milijuna potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom od početka pandemije, podaci su Sveučilišta Johns Hopkins.

Vodeća svjetska sila oplakuje više od 346.400 preminulih od posljedica covida-19, a istodobno je zemlja s najviše evidentiranih slučajeva zaraze u svijetu, daleko ispred Indije u kojoj je zabilježeno 10,3 milijuna slučajeva.

Još jedan kobni rekord postignut je početkom tjedna. Naime, po podacima Johnsa Hopkinsa Sjedinjene Države su u srijedu u samo 24 sata evidentirale više od 3900 smrtnih slučajeva od posljedica covida.

Trebalo je nekoliko mjeseci prije nego što je SAD do 9. studenoga zabilježio 10 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom, no stopa novoinficiranih znatno se ubrzala tijekom prosinca.



U nedjelju je premašena granica od 19 milijuna slučajeva, što je ekvivalent cjelokupnom broju stanovnika države New York.

Unatoč pozivima vlasti da tijekom proslave Dana zahvalnosti krajem studenoga i božićnih blagdana ostanu kod kuće i ne posjećuju obitelji u drugim dijelovima zemlje, mnogi ih nisu poslušali, što je rezultiralo povećanjem broja novozaraženih, a brojka je bila zabrinjavajuća već početkom jeseni.

Amerikanci vjeruju u brzo procjepljivanje stanovništva, nakon lansiranja cjepiva 14. prosinca.

Po podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u petak je prvu dozu primilo gotovo 3 milijuna ljudi, no taj je broj daleko manji od onoga što ga je obećavala administracija Donalda Trumpa, hvaleći se da će do kraja godine u Sjedinjenim Državama biti 20 milijuna cijepljenih.

Novoizabrani predsjednik Joe Biden kritizirao je dinamiku cijepljenja Trumpove administracije.

Ako se cijepljenje nastavi ovom brzinom, trebat će godine, a ne mjeseci da bi se cijepili svi Amerikanci koji to žele, rekao je prošli tjedan Biden obećavši da će njegova administracija ubrzati postupak cijepljenja i osigurati da se tijekom prvih 100 dana nove uprave primi 100 milijuna doza cjepiva.

Komentari