SAD i Kina zaratile se i oko Hong Konga

Profimedia

Američki State Department priopćio je kako je u srijedu obavijestio Hong Kong da je Washington suspendirao ili raskinuo tri bilateralna sporazuma s poluautonomnim gradom nakon što je Kina nametnula važan zakon o nacionalnoj sigurnosti, a Kina je uzvratila protumjerama.

Dokončanje sporazuma slijedi nakon prošlomjesečne odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da se Hong Kongu ukine poseban status po američkim zakonima kako bi se Kina kaznila zbog kako je rekao “opresivne akcije” protiv bivše britanske kolonije.

Hong Kong će suspendirati sporazum o uzajamnoj pravnoj pomoći sa Sjedinjenim Državama, priopćilo je u četvrtak kinesko ministarstvo vanjskih poslova u odgovoru Washingtonu na raskid nekih sporazuma s Hong Kongom.

“Kina traži od Sjedinjenih Država da odmah isprave svoje pogreške”, izjavio je u četvrtak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian na brifingu za novinare, najavivši obustavu sporazuma o pravnoj pomoći.



State Department u izjavi navodi da raskinuti sporazumi obuhvaćaju “predaju odbjeglih počinitelja kaznenih djela, premještanje osuđenih osoba i recipročna oslobađanja od poreza na dohodak ostvaren međunarodnom pomorskom djelatnošću”.

“Ovi koraci naglašavaju našu duboku zabrinutost zbog odluke Pekinga o uvođenju zakona o nacionalnoj sigurnosti, koji je smanjio slobode stanovnika Hong Konga”, rekla je glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus.

Hongkonška vlada rekla je da američka odluka o ukidanju sporazuma pokazuje “nepoštovanje bilateralizma i multilateralizma pod trenutnom administracijom i međunarodna zajednica trebala bi je osuditi”.

Vlada dodaje da se “snažno protivi američkoj akciji koju shvaća kao potez stvaranja problema u odnosima Kine i SAD-a, koristeći Hong Kong kao zalog”.

Trump je prošli mjesec potpisao izvršnu naredbu za koju je rekao da će okončati povlašteni ekonomski tretman za grad nakon nametanja strogoga novog zakona o sigurnosti.

Zakonom se kažnjava sve što Kina smatra secesijom, subverzijom, terorizmom ili dosluhom sa stranim državljanima u zatvoru te je izazvao kritike zapadnih zemalja koje se brinu da će zakon okončati slobode obećane 1997. kad se bivša britanska kolonija vratila pod kinesku vlast.

Hong Kong je postao još jedna sporna tema između Kine i Sjedinjenih Država, čiji su odnosi već bili zategnuti zbog trgovinskih pitanja, kineskih polaganja prava na otočje u Južnom kineskom moru i njezina postupanja s muslimanskom ujgurskom manjinom.

Analitičari kažu kako veze između Sjedinjenih Država i Kine već desetljećima nisu bile ovako loše.

Komentari