SAD će poduprijeti zahtjev Europske unije za sveobuhvatnu istragu zbog sumnje u trovanje Navaljnog

Sjedinjene Države su u utorak pozvale Rusiju da “što prije” istraži navode o trovanju glavnog političkog protivnika Kremlja, Alekseja Navaljnog kako bi se “kaznili krivci”.

Američki državni tajnik Mike Pompeo izrazio je u priopćenju “krajnju zabrinutost” Washingtona zbog sumnje u trovanje Navaljnog koju su iznijeli njemački liječnici pošto je iz Rusije u komi prevezen u Njemačku na liječenje.

“Ako se ona pokaže točnom, SAD će poduprijeti zahtjev Europske unije za sveobuhvatnu istragu i spreman je pomoći u takvoj istrazi”, dodao je. “Obitelj Navaljnog i ruski narod zaslužuju potpunu i otvorenu istragu te kažnjavanje krivaca”, rekao je, poželjevši oporbenom čelniku “potpuni oporavak”.

Nešto ranije, američki veleposlanik u Moskvi John Sullivan ocijenio je da s obzirom na tvrdnje njemačkih liječnika “ruske vlasti moraju što prije provesti temeljitu i otvorenu istragu”, rekla je njegova glasnogovornica Rebecca Ross prenoseći njegovu izjavu.



Zamjenik američkog državnog tajnika Stephen Biegun koji je u utorak boravio u posjetu Moskvi rekao je da je “krajnje zabrinut” za zdravlje Navaljnog i za “posljedice (njegova navodnog trovanja) na rusko civilno društvo”.

Istaknuo je “važnost transparentnosti i slobode govora u svakom demokratskom društvu”, prenijela je Ross.

Kremlj je u utorak ocijenio prenagljenim zaključke njemačkih liječnika koji tvrde da je Aleksej Navaljni otrovan, rekavši da je to “jedna od mogućnosti”.

Oporbeni prvak je u umjetnoj komi, u teškom stanju, premda mu život nije u opasnosti. Pošto mu je pozlilo u zrakoplovu bio je primljen u bolnicu u Sibiru, odakle je prevezen u bolnicu Caritas u Berlinu.

Komentari