S Milanovićem se ne bi mogla nositi ni cijela eskadrila likova poput Bakira, Hrvati ne smiju okrenuti leđa Dodiku

Bakir Izetbegović ponovno je izazvao buru svojim izjavama među bosanskohercegovačkim Hrvatima. Novi dan – nova nafaka, reklo bi se u Bosni. Tako nastupa Izetbegović, valjda u želji da zatomi sve probleme koji mu tresu stranku, često je sklon slanju mrziteljskih poruka prema Hrvatima i Srbima u Bosni i Hercegovini.

U ponedjeljak navečer je u emisiji jedne bosanskohercegovačke televizije opet govorio o tomu da Hrvati imaju viška prava, da su prezastupljeni te da njima Bošnjaci, u političkom smislu, trebaju nešto “davati”.

Portal Otvoreno o tom je već danas pisao objavivši tekst političkog portala Bilda iz Mostara koji je prenio reakciju novinara Večernjeg lista Zorana Krešića. Krešić je kazao, među ostalim, kako je Izetbegovićevo ponašanje “radikalno i nastrano”.

Novinar i politički komentator iz BiH Ivan Crnjac komentirao je za Otvoreno novu salvu Izetbegovićevih prijetni. Crnjac smatra kako postoji jedan političar u Hrvatskoj koji bi Izetbegoviću i njegovim asistentima mogao skresati krila.



“Bakir Izetbegović često je sklon slanju mrziteljskih poruka prema Hrvatima. Takva politika iz njegove stranke, ali, nažalost, i iz većine stranaka koje se dominantno obraćaju Bošnjacima je zadnjih godina postala svakodnevna. Ne postoje više nikakvi akteri u bošnjačkoj politici koji su skloni dijalogu s Hrvatima i Srbima. Ipak, očekujem neke promjene u tom smjeru, a kao nositelj tih promjena se nametnuo Zoran Milanović. S takvim jednim liderom se ne bi mogla nositi niti cijela eskadrila političara nalik na Izetbegovića, a ne on uz par svojih radikalnih asistenata”, rekao je Crnjac za Otvoreno.

Inače, u Bosni i Hercegovini već dugo traje institucionalna kriza koju su pokrenuli politički predstavnici iz entiteta Republika Srpska predvođeni Miloradom Dodikom koji je odlučio bojkotirati zajedničke državne institucije nakon što je, sada već bivši visoki predstavnik u toj zemlji Valentin Inzko odlučio donijeti zakon o zabrani negiranja genocida.

Na upit kako komentira Dodikove poteze, Crnjac smatra da je lider bosanskohercegovačkih Srba “spreman ići do kraja”.

“Znate onu priču dječju kada jedan dječak stalno govori kako dolazi vuk, roditelji nasjednu, pa onda kada vuk jednom dođe mu više nitko ne vjeruje? E tako je i s Dodikom. On je često prijetio raznim koracima i potezima. Ovog puta, ja smatram, Dodik je voljan ići do kraja. Zašto? Zato što je situacija u BiH takva da on osobno nema što izgubiti. Na političko nasilje koje stiže iz većine sarajevocentričnih stranaka se može odgovoriti samo jednako radikalnom mjerom. Dodik to zna i vjerujem da će se u skladu s tim i ponašati”, kazao nam je Crnjac.

Na upit što će biti u tom slučaju s državom Bosnom i Hercegovinom i tamošnjim hrvatskim korpusom u njoj, Crnjac tu ne vidi razloga za strah.

“Sve ono što Dodik želi jest povratak izvornom Daytonu, povratak načelima na kojima je izgrađena samostalna BiH. To nikako ne može biti prijetnja državi Bosni i Hercegovini. Svi oni koji strahuju za državnost BiH bi trebali malo pozornije čuti što Dodik govori i postupati u skladu s tim. Ne vidim i ne očekujem nikakve žestoke mjere poput novih država unutar BiH, ali, tko zna, možda je i to opcija. Hrvati će tu politički profitirati onoliko koliko budu znali igrati igru. Kakva god ta igra bila, ona nikako ne bi smjela značiti apsolutno okretanje leđa Dodiku koliko god to od Čovića tražili neki politički krugovi iz Zagreba na čelu s premijerom Plenkovićem”, zaključio je Crnjac.

Komentari