Rusko cjepivo Sputnjik V učinkovito je i više od 90 posto

profimedia

Rusko cjepivo Sputnjik V više je od 90 posto učinkovito, izjavila je u ponedjeljak ravnateljica istraživačkog instituta pri ministarstvu zdravstva, pozivajući se na podatke prikupljene o cijepljenim građanima a ne iz ispitivanja cjepiva koje je još u tijeku.

Njezina izjava dolazi nedugo nakon što su farmaceutska kompanija Pfizer Inc i biotehnološka tvtka BioNTech objavile da njihovo eksperimentalno cjepivo protiv covida-19 ima 90-postotnu učinkovitost.

“Mi smo odgovorni za praćenje učinkovitosti cjepiva Sputnjik V među građanima koji su ga primili u sklopu programa masovnog cijepljenja”, rekla je Oksana Drapkina, ravnateljica istraživačkog instituta pri ministarstvu zdravstva.

“Na temelju naših zapažanja, ono je također učinkovito i više od 90 posto. Pojava još jednog učinkovitog cjepiva dobra je vijest za sve”, istaknula je Drapkina.



Rusija uvodi cjepivo za domaću upotrebu unatoč činjenici da još nisu završene zadnje faze ispitivanja.

Ranije u ponedjeljak Aleksandar Ginzburg, direktor moskovskog Instituta Gamaleja koji je razvio ruskog kandidata za cjepivo, pozdravio je vijest koja je došla iz Pfizera.

“Očekujemo da ćemo u bliskoj budućnosti objaviti privremene rezultate ispitivanja cjepiva Sputnjik V nakon što je registrirano, iz tzv. treće faze ispitivanja. Siguran sam da će razina njegove učinkovitosti također biti visoka”, rekao je on.

Rusija se sprema ovaj mjesec objaviti preliminarne rezultate velikog ispitivanja na ljudima koje je u tijeku i koje je poznato kao Faza III. Ona testira cjepivo na 40.000 ljudi u Moskvi.

Pfizer objavio odličnu vijest: Naše cjepivo je 90 posto učinkovito u sprečavanju virusa

Komentari