Ruski zrakoplovni giganti MiG i Suhoj dogovaraju nešto veliko

profimedia

Najpoznatiji ruski proizvođači zrakoplova, MiG i Suhoj, obavljaju razgovore o mogućnosti suradnje na razvoju ruskog ratnog zrakoplova šeste generacije. Suhoj bi prvu narudžbu svoju Su-57 zrakoplova pete generacije, ruskom ratnom zrakoplovstvu trebao isporučiti tijekom 2021. godine.

Sve je još u pregovorima, rekao je za moskovski list RBK Anatolij Serdjukov, industrijski direktor zrakoplovnosg kompleksa Rostec. Serdjukov nije ni na koji način opovrgnuo mogućnost suradnje na projektu ratnog zrakoplova šeste generacije između dva ruska najpotnatija zrakoplovna giganta.

Možda će tako i biti, borbeni zrakoplov proizveden od MiG-a i Suhoja. No dok je sve to još u fazi razgovora, prerano je zasad govoriti o detaljima, naglasio je.

Rusija je još 2016. godine najavila početak preliminarnih radova na ratnom zrakoplovu šeste generacije, a tad je istovremeno Vladimir Mihajlov koji je direktor programa vojnog zrakoplovstva u ,ruskoj tvrtki United Aircraft Corporation, prognozirao da bi takav zrakoplov mogao biti spreman do 2025. godine.



Ratni zrakoplovi šeste generacije još su u svojim konceptualnim fazama, a najavljuju se kao zamjena postojećih zrakoplova pete generacije, poput američkih F-22 Raptora i F-35 Lightning II (i drugh inačica tog zrakoplova), Ruskog Su-57 te kineskog Chengdu J-20.

Ratni zrakoplovi šeste generacije imali bi značajno povećane sposobnosti, jer bi mogli letjeti i bez pilota, postizati hipersonične brzine, a vjeruje se i da bi bili naoružani najmodernijim energetskim oružjem. Isto tako, mogli bi letjeti na samom rubu svemira.

Britanski BAE Systems isto tako se nada da bi do 2035. godine mogao proizvesti britansku verziju ratnog zrakoplova šeste generacije. Na tom zrakoplovu, koji je poznat kao “Tempest”, surađuju s Italijom i Švedskom.

Komentari