Ruski špijuni pokušavaju hakirati institucije koje pokušavaju razviti cjepivo koronavirusa. Moskva: Reći ćemo samo jednu stvar

Kremlj

Ruski špijuni pokušavaju hakirati institucije koje pokušavaju razviti cjepivo koronavirusa – vijest je to koja je odmah digla na noge sigurnosne službe u Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD-u i Kanadi.

Britanski Centar za nacionalnu kibernetičku sigurnost (NCSC) izjavio je da su hakeri ”sa sigurnošću” djelovali kao dio ”ruske obavještajne službe”. Nisu specificirali koje organizacije su bile mete napada niti ako su informacije ukradene. Izvještaj NCSC-a tvrdi da hakeri nisu omeli istraživanje cjepiva.

Prema ruskoj državnoj medijskoj agenciji Tass, Rusija nije odgovorna za napad. Takva izjava je bila i za očekivati. Dimitrij Peskov, glasnogovornik predsjednika Vladimira Putina izjavio je da ”oni nemaju nikakvu informaciju o tome tko je mogao hakirati farmaceutske kompanije ili istraživačke centre u Velikoj Britaniji”.

“Možemo samo reći jednu stvar – Rusija nema niša s time”, rekao je Peskov, Putinova desna ruka.



Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab rekao je da je u potpunosti neprihvatljivo da ruske obavještajne službe ciljaju na skupine koje rade u borbi protiv pandemije.

“Dok drugi svojim neodgovorne ponašanjem slijede svoje sebične interese, Velika Britanija i njihovi saveznici nastavljaju naporan posao u pronalaženju cjepiva i zaštiti zdravlja na globalnoj razini”, rekao je.

Zlonamjerni softver

Upozorenje o napadima je objavljeno među međunarodnim sigurnosnim službama među kojima su uz britanskog NCSC-a, Kanadska služba za sigurnost komunikacija (CSE), Ministarstvo domovinske sigurnosti SAD-a (DHS), Agencija za sigurnost infrastrukture za kibernetičku sigurnost (CISA) i Američka agencija za naciounalnu sigurnost (NSA).

Agencije Velike Britanije, SAD-a i Kanade kažu da su hakeri iskoristili nedostatke softvera kako bi pristupili ranjivim računalnim sustavima te su koristili zlonamjerni softver zvan WellMess i WellMail za učitavanje i preuzimanje datoteka sa zaraženih računala.

Također rekli su da su hakeri iskoristili tehniku ”krađe identiteta” prilikom koje su korisnici, u ovom slučaju radnici istraživačkih instituta, primali e-mailove čiji je cilj bio prevariti primatelja poruke.

Jedan od stručnjaka za kibernetičku sigurnost rekao je da su ”vjerojatno” u kibernetički napad umiješani ruski špijuni unatoč opovrgavanju Kremlja. Razlog tome je što je ovaj napad imao velike sličnosti s prijašnjim napadima ruskih skupina., piše Jutarnji list.

Rusija je krivac, ali nisu jedini

Prema izvješću Vijeća za vanjske odnose (CFR), američkog think tanka koji statistički prati kibernetičke napade od strane država, Rusija je tijekom prošle godine bila odgovorna za polovicu napada (25 od 54). U prva tri mjeseca 2019. godine četiri od devet registriranih napada pripisani su Rusiji (uključujući napade na američke istraživačke centre u Europi).

Prema analizi Gordona Corera, novinara koji prati sigurnosne probleme za BBC, posljednjih godina zapadne su sigurnosne službe prozivale su ruske hakere koji su ciljali na tvrtke i organizacije, a najnovije optužbe su neobične jer dužnosnici izravno ciljaju na ruske špijune i ne koriste druge opreznije reference poput: ”državni hakeri”.

No, smatra da je razlog tome veći i osjetljiviji izazov s kojim se javnost sada suočava, što je ”cjepivo protiv koronavirusa”.

S druge strane, jedan od stručnjaka za kibernetičku sigurnost rekao je da vjerojatno Rusi nisu jedini koji provode slične pothvate.

Komentari